372 vizualizări 2 sep 2008

Oamenii de ştiinţă ai NASA, care speră ca, într-o zi, să colonizeze planeta Marte şi Luna, au comis o mică eroare de aritmetică, pe care numai apelând la expertiza omologilor ruşi o mai pot rezolva. NASA nu a sincronizat bine momentul în care perioada de funcţionare a actualelor navete expiră (2010) şi cel în care o nouă generaţie de vehicule spaţiale poate intra în utilizare (2014).

Astfel, vreme de patru ani, americanii nu vor mai putea trimite astronauţi şi echipamente către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) decât apelând la navete ruseşti. Iar NASA a constatat că se află „la mâna ruşilor” tocmai acum, când relaţiile ruso-americane nu se află într-o perioadă fastă, din pricina conflictului din Georgia, relatează CBS News. Din actuala clasă de navete, SUA au pierdut deja două exemplare (Challenger şi Columbia), astfel că încercarea de prelungire a duratei de exploatare pentru navetele rămase (Discovery şi Atlantis) este foarte riscantă.

Prin urmare, soluţia este contractarea de „servicii de transport” efectuate de ruşi sau cumpărarea unei navete ruseşti. Altă variantă nu există, pentru că definitivarea noii clase de navete (Orion) nu poate fi grăbită nicidecum. Noile navete trebuie să respecte întocmai toţi parametrii tehnici şi să treacă cu succes testele care vor permite ca NASA să trimită un nou echipaj uman pe Lună, în 2019, şi o misiune umană pe Marte, în 2037.

 

Citește și: