Alexandra PELE
6953 vizualizări 9 iun 2011

Estimările arată că, anual, între 10 şi 12 milioane de fete din ţările în curs de dezvoltare se căsătoresc înainte de vârsta majoratului. Unele dintre aceste căsătorii sunt simple tranzacţii de afaceri. Astfel, o soţie în vârstă de opt ani poate anula o datorie mai veche, iar o duşmănie între două familii poate fi uitată de oferirea spre măritiş a unei virgine de 12 ani, scriu jurnaliştii de la revista National Geographic. Ei au pornit pe urmele acestui fenomen şi au vizitat sate din Yemen şi India pentru a sta de vorbă cu aceste "mirese copil", dar şi cu cei care ar trebui să le protejeze. De la părinţi la asistenţi sociali, cu toţii sunt de acord că ele nu pot fi smulse din sânul familiei.

Acceptate şi preţuite de comunităţile în care sunt practicate, căsătoriile aranjate de părinţi sunt nocive pentru tinerele mirese. De la vârste fragede, ele se conformează cu responsabilităţile de soţie, în defavoarea educaţiei care le-ar putea oferi şansa unui trai mai bun. Şcolarizarea este însă costisitoare, iar familiile din mediul rural preferă să investească aceşti bani în băieţi, ei având mai multe oportunităţi de a se realiza în viaţă.

Căsătorii secrete, oficiate în miez de noapte

Căsătoriile infantile din Rajasthan, un ţinut din nord-vestul Indiei, sunt ilegale. De aceea, fetiţele forţate să-şi înceapă viaţa de soţie înainte de a ajunge la pubertate sunt cununate noaptea, în secret. Domnul M, tatăl a două fete în vârstă de 15 şi 13 ani, ştie că ceea ce face l-ar putea băga la închisoare, dacă poliţiştii nu ar fi corupţi. Aşa că îşi mărită fetele, dar şi nepoata, în vârstă de doar cinci ani, cu trei băieţi din satul vecin, la miezul nopţii.

În India, ritualul prin care fetele îşi lasă în urmă familia şi îşi urmează soţul se numeşte gauna. Când indiencele se căsătoresc înainte de vârsta majoratului, gauna ar trebui să aibă loc cândva după ce au ajuns la pubertate pentru a fi pregătite fizic să aducă pe lume copii.

Părinţii ştiu mai bine ce înseamnă o căsnicie puternică

Comunităţile care îmbrăţişează tradiţia consideră că fiicele şi fiii lor nu sunt suficient de înţelepţi pentru a hotărî, de unii singuri, cu cine să-şi petreacă viaţa. Prin urmare, este responsabilitatea lor să îi ajute în alegerile care le vor defini viaţa. "O căsnicie puternică este uniunea dintre două familii, nu două persoane", relatează jurnaliştii de la National Geographic. Aşa că orice mariaj este atent negociat de bătrâni, nu de tinerii impulsivi care îşi urmează sufletul, şi nu capul. Fetele care se află încă în întreţinerea familiei sunt numite "paraya dhan". Tradus, termenul însemnă "bogăţia altcuiva".

Căsniciile infantile, o modalitate de a apăra onoarea familiei

Asistenţii sociali care încearcă să oprească căsătoriile infantile şi să le explice părinţilor cât de traumatizante sunt ele pentru miresele copil se lovesc de opoziţia famiilor. Potrivit acestora, dacă o fată nu este încredinţată unui soţ, ea nu poate fi protejată la nesfârşit de familie. Dacă fetiţa este violată, întreaga ei familie cade în dizgraţie, iar tânăra nu mai are şanse la măritiş. "Cum va arăta viaţa acestor fete dacă le izolăm de comunităţile din care provin?", se întreabă Molly Melching, fondatoarea unei organizaţii din Senegal care luptă împotriva căsătoriei infantile. "Nu vrem să încurajăm fetele să fugă de acasă. Nu schimbi normele sociale luptând împotriva lor, umilind oamenii şi spunând că sunt înapoiaţi. Am observant cum o întreagă comunitate a ales să se schimbe. Acest lucru te inspiră", mai spune ea.

Divorţată la 10 ani

Jurnaliştii relatează şi cazul unei fetiţe de 10 ani, din Yemen, care a fost măritată cu un bărbat de cinci ori mai bătrân. Căsnicia a fost dezaprobată până şi de membrii comunităţii în care trăia fetiţa. Ziariştii au vizitat satul în care locuia Ayesha înainte de a fi obligată să-şi urmeze soţul. Acolo, au stat de vorbă cu sora fetei, Fatima, care le-a povestit că Ayesha "o sună zilnic şi plânge mereu". Când l-a văzut pentru prima dată pe viitorul său soţ, Ayesha ar fi început să ţipe. Cineva a alertat poliţia, însă tatăl fetiţei a obligat-o să poarte tocuri şi să-şi acopere faţa. Poliţia a venit şi a plecat, iar Ayesha a fost nevoită să se mărite împotriva voinţei ei.

În urmă cu trei ani, o fetiţă curajoasă a făcut un lucru impresionant. Nujood Ali, atunci în vârstă de 10 ani, a reuşit să scape din casa soţului ei, un bărbat de trei ori mai bătrân decât ea, care o bătea. Copila a fugit acasă şi de acolo la un tribunal dintr-un oraş situat în apropierea satului părintesc, unde a cerut desfacerea căsătoriei. Gestul ei a fost relatat de presa din toată lumea, iar tânăra a ajuns imaginea fetelor forţate de mici să se căsătorească. Povestea ei a fost detaliată într-o carte - " I Am Nujood, Age 10 and Divorced" (n.r. "Mă numesc Nujood, am 10 ani şi sunt divorţată").

Citește și: