Laura HOLBAN
2030 vizualizări 7 feb 2012

Comandantul navei Costa Concordia, care a naufragiat la 13 ianuarie lângă insula italiană Giglio, riscă 2.697 de ani de închisoare. Francesco Schettino, aflat în arest la domiciliu, este acuzat pentru naufragiu, abandonarea navei şi omucidere din culpă, 34 de oameni murind pe Costa Concordia, scrie Daily Mail.

Italianul este acuzat că a provocat naufragiul în încercarea de a îşi saluta şi impresiona cunoscuţii de pe insulă, pentru ca apoi să abandoneze nava, lăsând sute de oameni neajutoraţi la bord.

Luni, în cadrul unei înfăţişări care a durat mai bine de trei ore, avocaţii acuzării au propus judecătorului ca Schettino să fie dus la închisoare deoarece de la domiciliu ar putea influenţa probele şi mărturiile în încercarea de a scăpa basma curată.

Potrivit lui Francesco Verusio, cel care conduce investigaţia, căpitanul Costa Concordia ar trebui să primească 15 ani pentru omucidere, 10 ani pentru dezastrul cauzat şi câte opt ani pentru fiecare dintre pasagerii abandonaţi şi pentru fiecare dintre cei care au murit. Însumaţi, ar duce la o sentinţă de 2.697 de ani, dat fiind că se estimează că numărul celor morţi este de 34 de persoane, iar totalul celor abandonaţi pe navă însumează 300 de suflete. Deşi s-au găsit doar jumătate din presupusele cadavre, autorităţile au amânat căutările celorlalte din cauza vremii.

„Când i s-a spus că va fi trimis la închisoare, Schettino a întrebat dacă poate să treacă pe la hotel şi să mănânce ceva înainte”, a declarat Verusio referindu-se la prima reacţie a căpitanului care avea la îndemână numeroase posibilităţi de a fugi în lume. Decizia judecării în arest se va lua vineri, într-o nouă înfăţişare.

Presa din Italia a titrat mai multe materiale în care cei 4.200 de pasageri şi membri ai echipajului care au fost la bordul Costa Concordia sunt invitaţi la o audiere preliminară, pentru data de 3 martie.

Citește și: