193 vizualizări 23 mar 2011

NASA speră că naveta spaţială Orion va putea transporta oameni într-o misiune pe un asteroid cel mai devreme în 2019, scrie Daily Mail. Orion a fost proiectată iniţial pentru o viitoare misiune pe Lună, ca parte a proiectului Constellation, în valoare de 100 de miliarde de dolari, lansat de administraţia Bush.


Obama a anulat "Constellation" anul trecut şi a declarat că programul spaţial al Americii se va orienta spre dezvoltarea de tehnologii cât mai avansate pentru rachete. Însă, acum două luni, vechiul proiect al administraţiei Bush a fost revizuit şi navei Orion i s-a dat o nouă misiune - să faciliteze transportul astronauţilor pe Staţia Spaţială Internaţională. Orion este testată de NASA pe un sit special amenajat la Waterton Canyon. Nava nu este terminată încă, doar interiorul fiind finisat până în prezent.


Cercetătorii de la NASA se gândesc să folosească naveta pentru o viitoare misiune umană pe un asteroid, poate chiar şi pentru o misiune până pe unul din sateliţii planetei Marte. Orion are un modul special pentru echipaj şi provizii, are energie electrică şi sisteme speciale pentru siguranţa astronauţilor. Primul zbor spaţial al navetei Orion este programat pentru 2013. (Ioana Nicolescu)

Citește și: