Simona TUDORACHE
1280 vizualizări 21 apr 2017

,,Datele statistice arată că două din trei persoane care suferă de depresie nu au primit tratament pentru că nu au fost diagnosticate. De cele mai multe ori, durerea fizică este primul motiv pentru care persoane cu depresie se prezintă la o consultaţie medicală.

Specialiştii afirmă că două substanţe naturale din corpul uman, serotonina şi norepinefrina, ce au rol în transmiterea neuronală, ar putea influenţa deopotrivă sindromul depresiv şi pe cel dureros. Aceste substanţe facilitează comunicarea între mai multe arii cerebrale şi măduva spinării, controlând volumul recepţiei senzaţiei dureroase dintre corp şi creier.

Dacă există un dezechilibru între aceste substanţe, efectul apare atât în creier cât şi în corp, luând astfel naştere simptomele emoţionale, dar şi cele dureroase (astenia fizică accentuată şi neexplicabilă, dureri vagi, nesistematizate, de spate sau braţe, dureri de cap, dureri în piept, senzaţie de tensiune în membrele inferioare, modificări nedorite în greutate, modificări ale somnului)'', afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Experienţele timpurii de abuz sau neglijare sau faptul că individul s-a simţit de multe ori neînţeleas scad capacitatea acestuia de a depăşi situaţiile de viaţă stresante din prezent. ,,Pe acest fond, evenimentele actuale de pierdere sau eşec îl determină să creadă despre el însuşi că este inadecvat, nesigur sau demn de vină. Astfel, îşi percepe experienţele curente în termeni de vulnerabilităţi, îi scade semnificativ capacitatea de adaptare, trăieşte sentimente de neputinţă, se simite învins, prins în capcană, ruşinat, iar rezultatul este depresia’’, mai spune psihologul Geanina Cucu-Ciuhan pentru Gândul.  

Scala depresiei

1. Visez peste zi mai mult decât este bine pentru mine.  

2. Mă simt de multe ori, fără temei, destul de nenorocit.   

3. Am comis erori în viaţă.  

4. Am de multe ori sentimentul că alţii râd de mine.  

5. Dacă privesc înapoi la câte am întâmpinat, nu sunt cu totul mulţumit de soarta mea.  

6. Uneori îmi pare că nu sunt bun de nimic.  

7. Câteodată sunt posomorât fără a şti cu adevărat de ce.  

8. Mă îndoiesc câteodată că oamenii cu care vorbesc sunt interesaţi într-adevar de ceea ce spun eu.  

9. Mă enervează uneori eventualitatea de a avea ghinion.   

10. Dacă te gândeşti la întreaga suferintă de pe pământ, într-adevăr poţi să doreşti să nu te fi născut.  

11. Dispoziţia, toanele mele se schimbă frecvent.  

12. Sunt adesea incomodat de gândurile inutile care îmi vin adesea în memorie.  

13. Cu adevărat, familia şi cunoscuţii mă înţeleg cu greu.  

14. Adesea mă pierd în gândurile mele.

,,Depresia sezonieră are aceleaşi simptome ca depresia majoră, cu deosebirea că  semnele apar primavara şi iarna. Primăvara, tulburarea  numită şi astenie de primăvară, se manifestă prin nervozitate, cefalee, palpitaţii, scăderea memoriei şi comportament labil.  Odată cu astenia de primăvară se poate instala şi o depresie uşoară, caracterizată printr-o continuă stare de tristeţe şi pierderea încrederii în sine’’, precizează psihologul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

O persoană care suferă pierde contactul cu emoţiile pozitive, puternice, funcţionale, cum sunt curiozitatea, bucuria, fericirea, iubirea şi mulţumirea. ,,De obicei, este critică cu ea însuşi, îi lipseşte abilitatea de a empatiza, de a îi păsa de propria persoană. În acelaşi timp, are tendinţa de a se se îndepărta de cei apropiaţi. Din acest motiv, partenerul de cuplu trebuie să adopte o atitudine empatică, să se străduiască să înţeleagă trăirile emoţionale ale persoanei depresive, să evite criticile, să-i transmită acceptare necondiţionată. De asemenea, partenerul este cel care îl poate ajuta să conştientizeze gravitatea stării sale emoţionale şi să apeleze la o consultaţie de specialitate, la psiholog sau chiar la un medic psihiatru'', afirmă psihologul Geanina Cucu-Ciuhan pentru Gândul.  

În general, trebuie să-i transmitem celui de lângă noi că suntem alături de el şi că îl înţelegem, că vom depăşi împreună această perioadă dificilă, că se poate baza pe sprijinul nostru necondiţionat, că vom găsi împreună soluţii etc.,,Nu trebuie să încercăm să reducem importanţa trăirilor lui, să ne angajăm în discuţii interminabile despre cât de ilogic priveşte lucrurile, să impunem soluţii pe care doar noi le considerăm eficiente etc''.,adaugă specialistul.

Psihologul Laura Maria Cojocaru crede că gândurile negative trebuie evitate, pentru că ele ne conduc către depresie:

Gând negativ: ,,Această sarcină pe care o am de rezolvat este dificilă”

Afirmaţie pozitivă: ,,Am capacitatea şi răbdarea de a îndeplini orice sarcină cu uşurinţă”

Gând negativ: ,,Este riscant”

Afirmaţie pozitivă: ,,Nu este nici un risc să fiu eu însumi şi să trăiesc fără frică”

Gând negativ: ,,Îmi va lua mult timp”

Afirmaţie pozitivă: ,,Am toată răbdarea necesară pentru că vreau să fiu sănătos”

Gând negativ: ,,Nimeni nu mă poate ajuta”

Afirmaţie pozitivă: ,,Situaţiile şi oamenii potriviţi sunt deja aici pentru a mă ajuta”

Gând negativ: ,,Niciodată nu s-a mai întâmplat asta”

Afirmaţie pozitivă: ,,Sunt deschis să atrag tot ceea ce-mi doresc să se întâmple aici şi acum în viaţa mea”

Gând negativ: ,,Nu sunt suficient de puternic!”

Afirmaţie pozitivă: ,,Nu mă opreşte nimeni să fiu puternic. Pot aduce în viaţa mea tot ce-mi doresc”

Gând negativ: ,,Nu pot să trăiesc în reguli”

Afirmaţie pozitivă: ,,Iau din reguli ceea ce ma face să mă simt în siguranţă şi comfort”

Gând negativ: ,,E prea mult, e prea mare, e prea departe ... “

Afirmaţie pozitivă: ,,Cu paşi mici pot ajunge acolo”

Gând negativ: ,,Nu pot face asta singur”

Afirmaţie pozitivă: ,,Ştiu că acum nu sunt singur”

,Atunci când o persoană are episoade scurte de depresie uşoară, aceasta poate fi capabilă să îşi continue viaţa profesională şi să facă faţă activităţilor cotidiene. Cu toate acestea, dacă persoana în cauză nu urmează o formă sau alta de tratament, depresia se poate accentua sau poate să se îmbolnăvească fizic. În cazurile severe de depresie, persoana respectivă poate ajunge la incapacitatea de a comunica, de a efectua activităţi de rutină şi chiar la suicid’’, adaugă psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

 

Citește și: