Autorităţile au anunţat că Nicolas Cage a fost de acord să înapoieze craniul de dinozaur, după ce a aflat circumstanţele provenienţei acestuia, scrie BBC.
 
Starul din „Con Air” (1997) a cumpărat craniul cu 276.000 de dolari în 2007, de la o galerie din Beverly Hills, care i-a oferit un certificat de autenticitate.
 
Potrivit articolelor media de la acea vreme, Nicolas Cage i-a „suflat” craniul de dinozaur unui alt actor celebru, Leonardo DiCaprio, care a participat la aceeaşi licitaţie.
 
Actorul şi galeria americană nu sunt acuzaţi de nicio fărădelege. Alex Schack, publicistul lui Cage, a declarat că vedeta a fost contactată în 2014 de Departamentul pentru Securitate Naţională din SUA, care l-a informat că respectivul craniu de dinozaur este furat.
 
După ce anchetatorii au determinat că obiectul preistoric a fost scos ilegal din Mongolia, Cage a fost de acord să îl predea.
 
Craniul va ajunge înapoi în SUA şi apoi va fi „repatriat” în Mongolia. Procurorul general din Manhattan, Preet Bharara, a făcut demersuri săptămâna trecută pentru a recupera craniul de dinozaur.
 
 
Începând cu anul 2012, angajaţii lui Bharara au recuperat zeci de fosile mongole, inclusiv trei cranii de dinozaur Tyrannosaurus bataar.
 
În 2014, Erik Prokopi, un dealer de fosile american, a fost încarcerat trei luni pentru contrabanda cu oase de dinozauri din Mongolia, printre care şi un craniu de Tyrannosaurus bataar.
 
Procurorii din New York l-au descris pe Prokopi drept „un singur om, care reprezintă o piaţă neagră a fosilelor preistorice”.
 
Nu se ştie însă dacă craniul de dinozaur care se afla în posesia lui Cage are legătură cu obiectele găsite asupra lui Prokopi.
 
Dinozaurul în cauză a trăit în urmă cu 70 milioane de ani şi rămăşiţele sale au fost recuperate doar în Mongolia. Începând cu anul 1924, guvernul mongol aplică pedepse cu închisoarea pentru exportul de fosile de dinozaur. 

Citește și: