247 vizualizări 25 mar 2010

Un nou tip de hominid, necunoscut până în prezent antropologilor şi care a trăit în urmă cu aproximativ 40.000 de ani în actuala Siberie, a fost identificat în urma analizei unei cantităţi mici de ADN extras dintr-un fragment de os, acest lucru relevând existenţa unei linii dispărute de strămoşi ai omului, informează AFP.

Specialiştii au descoperit o bucată din falanga unui reprezentant al acestui nou tip de hominizi în 2008, într-o peşteră din Denisova, în Munţii Altai. Se pare că acest tip de hominid a trăit în aceeaşi epocă cu oamenii de Neanderthal şi cu oamenii moderni.

Este vorba de un tip de hominid până recent necunoscut, a declarat Johannes Krause - de la Institutul Max Planck pentru antropologie evoluţionistă din Leipzig, Germania -, unul dintre autorii studiului. Acesta şi colegii săi au reuşit să analizeze un fragment de ADN mitocondrial prelevat din acea bucată de os descoperită în Munţii Altai, transmite AFP, citat de Mediafax.

Cercetătorii au explicat în studiul lor, publicat în revista Nature, că trebuie mers cu până la un milion de ani în trecut pentru a găsi un strămoş comun tipului de hominid descoperit în Denisova, omului modern şi omului de Neanderthal, al cărui ADN mitocondrial a fost deja analizat.

Potrivit Mediafax, noul hominid descoperit în Siberia era rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor genului Homo de pe continentul african diferită de cea efectuată de strămoşii omului de Neanderthal şi de cea realizată de strămoşii omului modern (Homo sapiens).

Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani.

Datele arheologice şi genetice indică faptul că au urmat cel puţin alte două migraţii: cea a strămoşilor omului de Neanderthal, în urmă cu circa 300.000 până la 500.000 de ani, apoi cea a primilor oameni moderni, aparţinând speciei omului de astăzi, în urmă cu circa 50.000 de ani, spun cercetătorii.

Până recent, se presupunea că singurii reprezentanţi ai genului uman care au trăit în urmă cu 40.000 de ani erau oamenii de Neanderthal şi cei moderni (Homo Sapiens).

Descoperirea, în 2003, în Indonezia, a oamenilor de Flores, a căror cea mai recentă fosilă este veche de 13.000 de ani, a dus la ipoteza că a existat o a treia specie umană.

Descoperirea hominidului din Siberia, care ar putea fi reprezentantul unei a patra specii dispărute, îi obligă pe specialişti să revizuiască istoria omului în Eurasia, subliniază un expert britanic, Terence Brown, într-un comentariu publicat în revista Nature.

Tipul de hominid descoperit în Denisova a trăit în urmă cu 30.000 până la 48.000 de ani, potrivit rezultatelor datării eşantioanelor de sol din peşteră şi a fragmentelor de schelet găsite.

Este posibil ca hominidul descoperit în Siberia să-l fi cunoscut pe omul de Neanderthal, care, în aceeaşi epocă, trăia la mai puţin de 100 de kilometri de peştera din Denisova, dar şi pe cel modern, care a ocupat Munţii Altai în urmă cu peste 40.000 de ani.

Citește și: