Vasile Magradean
104 vizualizări 19 apr 2019

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea transmis, vineri, cămilele cu două cocoaşe (bactriene) sunt o specie ameninţată cu dispariţia şi vin din zona centrală a Asiei, din deşertul Gobi şi Taklamakan.

„Blând şi haios, puiul de cămilă are vârsta de un an, este mascul şi s-a acomodat foarte repede în ţarcul pregătit special la Zoo Oradea. Cămilele cu două cocoaşe (bactriene) sunt o specie critic ameninţată cu dispariţia şi vin din zona centrală a Asiei, din deşertul Gobi şi Taklamakan. Un număr mic de cămile bactriene se mai găseşte şi în Kazakhstan şi Pakistan, fiind doar 800 de exemplare în sălbăticie. Animalele din această specie sunt mari şi greoaie, au lungimea corpului de 2,5-3 metri, înălţimea de 1,8-2,1 metri, greutatea de 450-600 kg şi lungimea cozii de 50-58 cm. Au cocoaşe drepte, mult mai ţuguiate decât cele ale cămilelor sălbatice sau domesticite. În general, sunt animale paşnice şi foarte rar se întâmplă să afişeze un comportament agresiv”, se arată în documentul citat.

Directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, a subliniat că preocuparea instituţiei pe care o conduce este să facă Grădina Zoologică tot mai atractivă, motiv pentru care sunt aduse aici cât mai multe animale din specii pe care nu le deţine.

„Colaborăm permanent cu grădini zoologice din ţară, dar şi din străinătate. De mulţi ani, nu am avut cămilă în Grădina Zoologică din Oradea”, a precizat Andrica.

Cămila este un animal erbivor, mănâncă plante spinoase, iarbă uscată şi petrece 8-12 ore pe zi păscând şi tot atâtea rumegând. Cămila poate bea în 10 minute o cantitate de 100 de litri de apă, rezerva de apă acumulată în stomac putând atinge o cantitate între 100 şi 150 litri, suficientă pentru două săptămâni.

Citește și: