Mihai SCHIAU
4718 vizualizări 20 iun 2011

Eric a luat-o pe urmele tatălui său, Donald Trump, încă de mic. Juniorul, care acum are 27 de ani, îşi aminteşte cum stătea în biroul tatălui lui şi construia un imperiu în miniatură, din Lego, în timp ce seniorul punea la cale unul mult mai mare, prin telefon, scrie Daily Finance.

Trump şi cei trei copii ai săi. Eric este în dreapta

Băiatul, ajuns acum vicepreşedinte al Trump Organization, spune că influenţa tatălui său a avut un "efect semnificativ" asupra traseului profesional şi a personalităţii sale. "Părinţii mei au fost nişte modele extraordinare. Deşi am fost privilegiaţi (n.r. Eric şi cei doi fraţi mai mari) să călătorim peste tot în lume şi să primim cea mai bună educaţie, trebuia să şi muncim din greu. Fie tundeam gazonul, fie ajutam la construcţii, alături de zidarii noştri", spune mezinul lui Trump.

Eric susţine că tatăl lui i-a transmis disciplina şi pasiunea pentru muncă. "De cele mai multe ori, lucrez şapte zile pe săptămână: supraveghez proprietăţile, răspund la mailuri şi la telefoane", spune fiul magnatului american. Eric şi fraţii lui nu erau prea răsfăţaţi când erau copii: nu prea îi vedeai sărind în paturile de hotel sau alunecând pe balustrada vreunei scări, notează sursa. "Ştim că familia noastră are o reputaţie şi nu am păta niciodată numele Trump. Nu mergem în cluburi şi nu dansăm pe mese", dă asigurări Eric.

Ce a învăţat Donald Trump de la copiii lui

Totuşi, băiatul lui Trump nu a ştiut dintotdeauna că vrea să-i calce pe urme tatălui. Când era mic, voia să se facă pompier sau pilot, iar în facultate a studiat psihologia. "Te învaţă mai multe despre tine decât despre alţii. Te învaţă ce îţi place şi de ce şi ce cred oamenii despre tine", spune fiul posibilului candidat la preşedinţia SUA, în 2012.

Donald şi Eric Trump

Un lucru pe care Eric spune că încă nu l-a moştenit este viziunea lui Donald Trump. "El nu se gândeşte să construiască o clădire. El îşi imaginează 30 de zgârie-nori, un întreg oraş. Asta îl diferenţiază de mine şi de alţii", îl descrie tânărul pe magnat. Eric consideră, însă, că îi seamănă lui Trump în ceea ce priveşte loialitatea, onoarea, simţul umorului şi atenţia la detalii. Amândoi văd imediat becul ars dintr-un tavan plin de lumini, notează sursa.

Nu numai Eric învaţă de la Donald, ci şi invers. Magnatul s-a deprins cu internetul şi reţelele sociale, datorită copiilor lui. Acum, clienţii hotelurilor lui pot să-şi rezerve un teren de golf cu ajutorul unei aplicaţii pe Facebook. "Vreau ca nepoţii mei să aprecieze şi ei construcţiile şi bunurile tangibile. Ar fi cea mai bună moştenire", conchide Eric.

Fiul afaceristului Buffett este muzician şi scriitor

Situaţia este diferită în cazul fiului lui Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, conform Forbes 2011. Peter (53 de ani) nu a călcat pe urmele tatălui său, un afacerist de succes, ci a urmat cariera artistică: este muzician şi scriitor. "Ne vorbea (n.r. lui şi celor doi fraţi) puţin despre finanţe, dar mai mult despre filosofia lui despre viaţă. Pentru alţii contează banii, pentru el e mai important să aibă mereu dreptate", spune Peter.

Warren şi Peter Buffett

El îşi aminteşte că, atunci când tatăl lui se gândea să investească într-un produs, făcea o cercetare de piaţă ad-hoc, la masa de seară. "Ne întreba, spre exemplu, cât de des citim un anumit ziar, pentru a determina interesul demografic", povesteşte Peter. Muzicianul spune că apreciază cel mai mult la tatăl său autenticitatea. "E exact cine spune că e, e integru şi onest. Cred că şi el apreciază acelaşi lucru la mine", spune fiul.

Peter spune că Warren l-a lăsat să cunoască pe cont propriu atât gustul succesului, cât şi pe cel al eşecului. Dacă tatăl l-ar fi scos de fiecare dată din încurcătură, n-ar mai fi învăţat să se bucure de reuşite, susţine Peter. "Tata nu crede în moştenire. Oamenii greşesc când cred că îmi va lăsa o avere. Mi-a transferat valorile sale, nu banii", conchide Peter.

"Cele mai bune sfaturi în afaceri se aplică şi în viaţă"

Annie Lukowski (33 ani), fiica investitorului Peter Lynch, îşi aminteşte că a crescut cu definiţia "raportului preţ-câştig" şi a altor termeni similari. "Tatăl meu e recunoscut pentru că nu ştie să umble cu calculatorul, deci prezentările lui erau cam plictisitoare", glumeşte Annie. Chiar dacă a ajuns regizor de film, fata este recunoscătoare pentru educaţia pe care a primit-o în copilărie. "Sunt foarte norocoasă că am avut un consilier financiar foarte bun", spune ea despre Peter.

Annie Lukowski şi Peter Lynch

În liceu, Annie părea să-i calce pe urme părintelui, participând la mai multe cursuri de finanţe. "Când i-am povestit tatălui meu că, la şcoală, simulam investiţii într-o companie, mi-a spus că ar trebui să fac acest lucru în realitate", spune regizorul. Astfel, Annie şi Peter au cumpărat acţiuni la Panera Bread, adică exact restaurantul în care fata "investise 200.000 de dolari virtuali", în cadrul cursurilor din liceu.

Fata spune că tatăl ei a învăţat-o să investească inteligent. Amândoi bagă bani într-o companie doar dacă îi cunosc foarte bine produsele şi interacţionează cu ele. "Cele mai bune sfaturi în afaceri sunt şi cele mai bune poveţe pentru viaţă. În ambele cazuri trebuie să cercetezi atent, să ştii ce deţii, să interacţionezi, după care să iei o decizie", spune Annie că a învăţat-o tatăl ei. "Este o chestiune fundamentală, foarte adevărată", conchide fata lui Lynch.

Citește și: