Mădălina CHIŢU
340 vizualizări 28 feb 2011

Diabetul de tip 2 afectează în prezent în jur de 27 de milioane de americani şi este una dintre bolile care se răspândeşte cu repeziciune. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Centrului pentru Reforme în Sănătate al grupului UnitedHealth din Statele Unite ale Americii, informează The Huffington Post. Experţii avertizează că până în anul 2020 această boală va afecta jumătate din populaţie.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice dr. Radu Lichiardopol, a declarat pentru gândul că situaţia nu este cu mult diferită faţă de Statele Unite. Potrivit expertului, în următorii 20 de ani numărul bolnavilor de diabet se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii.

"În prezent, diabetul afectează un număr estimat la 246 milioane de oameni din toată lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane în Europa. În viitor ne vom confrunta cu o adevărată epidemie", avertizează dr. Lichiardopol. La noi în ţară, aproximativ 1,25 de milioane de oameni suferă de această boală, dar doar 481.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, potrivit datelor CNAS. În plus, 30% dintre persoanele care suferă de diabet nu sunt diagnosticate. "Creşterea glicemiei nu doare de aceea foarte mulţi pacienţi cu diabet sunt diagnosticaţi târziu când boala este deja cronică", explică doctorul Lichiardopol.

Diabetul, responsabil de infarctul miocardic

Medicul diabetolog Rodica Păsat pre­cizează că o viaţă echilibrată din punct de vedere nutriţional ajută la men­ţinerea sub control a diabetului.

"Pacienţii trebuie să conştientizeze că o alimentaţie sănătoasă nu îi va ajuta să se vindece de această boală. Regimul ali­mentar echilibrat şi o viaţă activă ţin însă sub control această boală", spune dr. Păsat. Persoanele diagnosticate cu diabet care nu au un stil de viaţă echilibrat riscă să îşi agraveze afecţiunea. Medicii precizează că printre complicaţiile cronice ale diabetului se numără ateroscleroza, din cauza depunerii de plăci aterosclotice la nivelul pereţilor vaselor sanguine din întreg organismul.

În plus, diabetul de tip 2 afectează sistemul imunitar, astfel încât orga­nismul este mai predispus infecţiilor decât persoanele sănătoase. Leziunile aterosclerotice ale vaselor sanguine sunt mult mai frecvente la pacienţii diabetici repre­zentând unul dintre factorii de risc ai bolii coronariene, infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale. Persoanele care suferă de această maladie dezvoltă şi afecţiuni cardiovasculare. Potrivit experţilor, riscul de boală cardiacă ischemică sau accident vascular cerebral creşte de două ori la pacienţii cu această boală.

Citește și: