Florin Badescu - Mediafax
3554 vizualizări 26 nov 2015

Actriţa niponă, care a dus o viaţă extrem de retrasă în ultimele patru decenii, a murit din cauza unei pneumonii, pe 5 septembrie, potrivit familiei sale.

Setsuko Hara a debutat pe marele ecran la vârsta de 15 ani, în filmul "Tamerau nakare wakodo yo", lansat în 1935, şi a devenit celebră doi ani mai târziu, graţie coproducţiei germano-nipone "The New Earth", un film creat pentru strânge relaţiile între cele două ţări, care au devenit apoi aliate în Al Doilea Război Mondial.

Actriţa niponă a apărut în peste 100 de filme pe parcursul carierei sale de peste 30 de ani, în timpul căreia a colaborat cu regizori celebri, precum Akira Kurosawa şi Tadashi Imai.

A rămas însă în memoria publicului larg graţie colaborărilor sale cu cineastul Yasujiro Ozu, regizorul dramei "Poveste din Tokyo" din 1953, în care ea a interpretat rolul principal. Setsuko Hara a jucat roluri principale în şase filme regizate de Yasujiro Ozu, cele mai cunoscute dintre acestea fiind "Banshun/ Late Spring" (1949), "Bakushu/ Early Summer" (1951) şi "Tôkyô boshoku/ Tokyo Twilight" 1957".

Potrivit imdb.com, rolul ei tipic - variaţii pe tema fiicei devotate părinţilor şi căminului familial - i-a adus şi porecla care i-a rămas până la retragerea din carieră: "Fecioara Eternă". Dintr-un anumit punct de vedere, realitatea s-a potrivit foarte bine rolurilor jucate în filme. Într-o societate care considera căsătoria şi calitatea de a fi părinte ca pe nişte atribute aproape obligatorii, Setsuko Hara a rămas necăsătorită şi fără copii, generând controverse în Japonia anilor 1950. Din fericire, era suficient de populară pentru a evita valurile de critici, dar, totuşi, anii '50 au reprezentat un deceniu extrem de dificil pentru ea. A fost afectată de diverse boli, ratând din acest motiv mai multe roluri importante şi a asistat la moartea fratelui ei - operator de imagine - într-un bizar accident produs pe platourile de filmare.

În 1963, la scurt timp după moartea mentorului ei, regizorul Yasujiro Ozu, celebra actriţă s-a retras, brusc, din industria cinematografică. La vârsta de 43 de ani, pe culmile gloriei, a refuzat categoric să mai joace în filme, supărându-i pe fanii ei, pe reprezentanţii industriei cinematografice şi pe cei ai presei. A lăsat să se înţeleagă că nu i-a plăcut niciodată actoria şi că şi-a construit o carieră de actriţă cu unicul scop de a putea să îşi întreţină familia, care era foarte numeroasă. Această explicaţie a fost considerată ulterior drept cauză principală a scăderii popularităţii sale. A părăsit Tokyo în acelaşi an şi s-a mutat într-o casă de mici dimensiuni din Kamakura, picturalul orăşel în care au fost realizate multe dintre filmele sale regizate de Yasujiro Ozu - unde regizorul a şi fost înmormântat. Setsuko Hara trăit singură pentru tot restul vieţii, deşi a continuat să fie vizitată de prieteni, şi a refuzat toate rolurile care i-au fost ulterior oferite.

Citește și: