Ionela SAMOILĂ
390 vizualizări 28 feb 2012

O adolescentă din Marea Britanie s-a spânzurat pe fondul depresiei cauzate de un tratament pentru acnee, potrivit Daily Mail. Părinţii, încă îndureraţi după aproape un an de la moartea fetei lor, au intentat un proces împotriva Sistemului Naţional de Sănătate, acuzând faptul că medicii că nu i-au acordat îngrijirea necesară.

Melissa Martin-Hughes avea 18 ani, era o elevă strălucită şi mai avea doar puţin până la terminarea liceului. Drama ei a început la 14 ani, odată cu apariţia coşurilor, pentru tratarea cărora doctorul i-a prescris un medicament controversat, Roaccutane, suspectat de mulţi că ar provoca crize de depresie. Acneea severă de pe faţă şi de pe partea superioară a corpului Melissei s-a ameliorat după administrarea acestor medicamente.

Situaţia adolescentei părea stabilă, până când a fost supusă presiunii examenelor preliminare (nivelul AS) de la sfârşitul liceului. Deprimată peste măsură, Melissa a comis o primă tentativă de sinucidere în august 2009, cu doar o zi înainte de afişarea rezultatelor la examene.

Imediat după acest incident adolescenta a intrat în grija serviciilor medicale care se ocupă de tratarea personelor cu boli psihice, dar a căzut pradă eşecurilor din sistem, comentează publicaţia citată. Şedinţele terapeutice au încetat la scurt timp, atunci când psihiatrul Melissei a intrat într-un concediu medical prelungit.

Apoi, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, procedurile de înscriere în baza de date pentru pacienţi adulţi au durat atât de mult, încât fata nu a mai apucat să primească ajutorul necesar de la un alt medic. Pe 26 aprilie 2010 a fost găsită moartă.

Doctorul Guy Undrill, psihiatrul care a apucat să o vadă pe Melissa de doar două ori înainte să intre în concediu medical a confirmat faptul că niciunul dintre colegii săi nu a preluat cazul. Acesta a declarat la proces că deşi mama fetei a trimis mesaje disperate altor psihiatri pentru a solicita ajutor, nimeni nu a luat nicio măsură.

"Undeva s-a produs o greşeală, nu este vorba că cineva s-a opus să o trateze", a declarat Undrill procurorilor.

Cu doar o lună înainte de a muri, Melissa s-a plâns medicului generalist care a consultat-o că este obosită. Însă doctorul nu i-a spus că medicamentele pe care le ia pot fi cauza depresiei.

Roaccutane este un medicament care cauzează depresie şi care a produs sute de cazuri de sinucideri la nivel global, dintre care doar 15 în Marea Britanie. Compania producătoare, gigantul farmaceutic elveţian Roche spune că medicamentul produce doar o scăderea a nivelului serotoninei, o substanţă care îmbunătăţeşte starea de spirit.

Judith Barnsley, specialistă în psihiatrie, spune că Melissa ar fi putut fi salvată dacă ar fi avut parte de tratamentul corespunzător.

"Dacă ar fi simţit că este înţeleasă şi planul de salvare al pacientei ar fi fost bine pus la punct, pentru a o ajuta să-şi pună gândurile şi trăirile în ordine... poate consecinţele nu ar fi fost aceleaşi", a adăugat specialista.

Procesul intentat de părinţi este în desfăşurare.

Citește și: