Silviu Bănilă
1675 vizualizări 23 nov 2014

După acel eveniment, mexicanii au investit în cele mai avansate sisteme de avertizare în cazul unui cutremur. Unitatea SASMEX a devenit funcţională în mediul online în 1991 şi stochează datele adunate de la senzorii plasaţi în principalele puncte cu risc seismic de pe coasta Pacificului.

Aparatele acoperă cele mai importante cinci oraşe mexicane, printre care Mexico City şi Acapulco şi alarma va suna dacă detectează un seism. Sistemul poate oferi un timp de câteva secunde pentru locuitori, care ar putea face diferenţa între viaţă şi moarte.

Există doar 100.000 de receptoare SASMEX disponibile în Mexic şi fiecare costă 330 de dolari, astfel încât nu oricine îşi permite un asemenea lux. Cele mai multe receptoare sunt amplasate în apropierea clădirilor publice, a spitalelor, şcolilor şi staţiilor de metrou.

Alarma de 50 de dolari

Antreprenorul local Andres Meira vrea să schimbe această situaţie. Meira a lucrat în Haiti, unde a fost martor la distrugerile cauzate de un cutremur de 7 grade pe scara Richter, care a lovit insula în 2010, ucigând 230.000 de oameni.

Meira doreşte să promoveze un sistem de alarmare în caz de cutremur denumit Grillo („greiere” în limba spaniolă). Dispozitivul compact sub formă de cub are dimensiunea unui ceas cu alarmă şi foloseşte frecvenţele SASMEX pentru a le oferi utilizatorilor cele mai noi informaţii cu privire la iminenţa unui cutremur.

În momentul în care sesizează o activitate seismică, Grillo emite un sunet şi o avertizare vizuală. Aparatul va costa 50 de dolari. Meira speră ca sistemul să fie adoptat şi în alte ţări ale lumii. Din păcate, chiar şi suma de 50 de dolari ar putea fi prea mare pentru unii mexicani, care câştigă sub 5 dolari pe zi.

Grillo Active este un dispozitiv portocaliu care conţine un detector sensibil la mişcare, un microprocesor şi un modul WiFi pentru transmiterea semnalelor. Grillo se află în tratative cu un important lanţ de magazine pentru amplasarea unor asemenea dispozitive la o distanţă de 500 - 1.000 de metri de fiecare unitate.

Dispozitivele pentru alertă în caz de seism pot fi fabricate pe bani puţini, urmând a fi amplasate în orice zonă care dispune de internet. Astfel, potenţialul alarmei Grillo este semnificativ, scrie CNN. Japonia rămâne singura ţară din lume care este conectată la un sistem de avertizare timpurie pentru cutremure. Sistemul este format din 1.000 de senzori GPS.

Deocamdată, Meira se concentrează asupra Mexicului şi a vândut deja primul lot de alarme pentru seism Grillo. Cel mai recent cutremur din Mexic a fost înregistrat în urmă cu şase luni, când dispozitivul se afla în faza de prototip. Meira speră să treacă testele şi să promoveze invenţia la nivel mondial.  

Citește și: