O americancă în vârstă de 56 de ani a murit la doar o săptămână după ce a născut doi gemeni. Tragicul eveniment a atras atenţia asupra unui aspect îngrijorător: rata deceselor maternale a ajuns la cea mai ridicată cotă a ultimilor 30 de ani în Statale Unite ale Americii. Deşi nu a fost dovedit încă, specialiştii sunt de părere că acest lucru este provocat de vârsta tot mai înaintată pe care femeile o au atunci când decid să devină mame, relatează medicaldaily.

Lisa Swinton McLaughlin şi soţul ei, Mike, încercau de 30 de ani să devină părinţi. După un deceniu în care procedurile de fertilizare artificială dăduseră greş, femeia reuşise în sfârşit să rămână însărcinată la vârsta de 56 de ani.

Din cauza unor complicaţii apărute ulterior, medicii au decis să-i facă o operaţie de cezariană. Cei doi gemeni s-au născut perfect sănătoşi, însă starea de sănătate a mamei lor a fost afectată serios. La scurt timp, Lisa a început să se plângă de dureri puternice de stomac, pe care, iniţial, le-a asociat intervenţiei chirurgicale la care fusese supusă.

În realitate, însă, americanca suferise o obstrucţie intestinală din cauza căreia, în cele din urmă, a decedat.

În general, perioada optimă pentru sarcină este între 20 şi 35 de ani, precizează sursa citată. Înainte sau după această perioadă complicaţiile care pot să apară pot fi extrem de grave. Sarcinile în cazul femeilor mai în vârstă sunt asociate riscului de a naşte un bebeluş mort sau care are diverse anomalii, de a dezvolta cancer, diabet sau chiar de a suferi un atac de cord.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, din anul 1990 şi până în prezent, rata naşterilor a crescut semnificativ în cazul femeilor cu vârste de 30 sau peste 30 de ani.

Citește și: