151522 vizualizări 20 ian 2013

Printre frumuseţile naturii, cascadele ocupă un loc aparte, deoarece acestea sunt de-a dreptul fascinante. Datorită spectacolului pe care îl oferă, cascadele constituie şi puncte de atracţie turistică în cadrul regiunii în care se situează. Astfel, unele cascade apar însemnate pe hărţile turistice.

Site-ul The World Geography a realizată o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc se află Cascada Bigăr, din Caraş-Severin.

---------------------------------------------------------------------------------------------

PLUS: DESCOPERIREA ULUITOARE făcută de americani într-un lac îngheţat din Antarctica. "Tot ce ştiam despre viaţa noastră se schimbă"

PLUS: Un alt loc din lume care pretinde a fi a opta minune a lumii: CUM ARATĂ RAIUL PE PĂMÂNT

PLUS: GALERIE FOTO: "Întrece orice imaginaţie!" Peştera minunilor. O DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ

PLUS: Descoperire uriaşă făcută într-un mormânt din junglă. "E o lume despre care nu ştiam nimic"

PLUS: DESCOPERIRE BOMBĂ. Incredibila construcţie ca a uimit întreaga lume după ce aceste imagini au fost publicate pe internet

---------------------------------------------------------------------------------------------

Mai jos puteţi vedea lista cu cele mai spectaculoase cascade din lume.

● Cascada Bigăr, Caraş-Severin, România, este una dintre cele mai spectaculoasedin această ţară, notează sursa citată. Aceasta este unică datorită modului în care apa curge.

● Cascada Flacăra Eternă, SUA, ocupă locul doi în topul celor mai impresionante cascade din lume.

Aceasta este situată în statul New York, în Chestnut Ridge Park.

Această cascadă are o înălţime de 9 metri, iar în spatele căderii de apă se află o mică grotă, de 1,5 metri, în care pâlpâie în continuu o flacără de 10-20 cm, întreţinută de gazul din subteran.

● Cascada Asik-Asik, situată în localitatea Alamada, Filipine, are o înălţime de 60 de metri şi o lăţime de 140 de metri. Aceasta se află şi ea în topul celor mai frumoase cascade din lume.

Cascada Asik-Asik este deosebită datorită faptului că pereţii stâncii pe care apa curge sunt acoperiţi cu verdeaţă, fapt ce dă impresia că apa izvorâşte direct din stânci. Apa sa este potabilă. Vizitatorii nu ratează nicio ocazie să bea din această cascadă, mai scrie The World Geography.

● Cascada Orizontală se află în Golful Talbot, din Australia de Vest. Atunci când o cantitate mare de apă, cauzată de valurile mareice, se scurge prin defileu, apar aşa numitele cascade temporare de o altitudine de până la 5 metri.

Deşi se numeşte Cascada Orizontală, aceasta curge în ambele sensuri, deoarece atunci când se schimbă direcţia fluxului de apă se modifică şi cursul cascadei.

● Cascada Sângelui a fost descoperită în anul 1911, la baza Gheţarului Taylor, din Antarctica. Culoarea cascadei este una neobişnuită, fapt datorat oxidării apei de la suprfaţă. Astfel, apa are o culoare ruginie.

● Cascada Svartifoss, cunoscută şi sub numele de Cascada Neagră, se află în Parcul Naţional Skaftafell din Islanda. Apa se revarsă peste o stâncă de coloane de bazalt hexagonale.

● Cascada Baatara Gorge, din Liban, se număr şi ea printre cele mai impresionante cascade din lume. Apa cade de la 255 de metri şi se pierde într-o peşteră imensă. Această cascadă a fost descoperită în anul 1952, în regiunea Tannourine. Avenul în care se află cascada este cunoscut sub numele de Prăpastia celor Trei Poduri, iar denumirea provine de la cele trei poduri formate în mod natural, fiecare situat deasupra celuilalt.

● Cascada Hierve el Agua, din Mexic, are o înălţime cuprinsă între 15 şi 19 metri. Aceasta este o cascadă atipică, deoarece este formată din roci de culoare albă, care imită apa curgătoare.

Hierve el Agua este o formaţiune calcaroasă formată prin scurgerea apelor puternic mineralizate pe pantele abrupte ale dealului, după acelaşi principiu ca în cazul stalactitelor din peşteri. Fenomenul mai este întâlnit într-un singur loc pe glob, în Turcia la Pamukkale.

Denumirea Hierve el Agua, care în spaniolă înseamnă "apa care fierbe", este mai degrabă o ironie şi asta pentru că lichidul pare mai degrabă îngheţat.

Citește și: