Teodora Nicolau
256 vizualizări 7 dec 2013

Chitara electrică a lui Bob Dylan, folosită în timpul faimosului său concert din Newport din 1965, a fost vândută pentru suma record de 965.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate vineri, la New York, de casa de licitaţii Christie's, informează contactmusic.com.

Chitara Fender Stratocaster, din 1964, a fost folosită de Bob Dylan în timpul festivalului folk din Newport, Rhode Island, pentru a interpreta trei piese noi, care nu au fost însă pe gustul publicului, obişnuit cu chitara acustică.

Chitara şi textele cântecelor au fost abandonate într-un avion privat, utilizat de Bob Dylan şi membrii grupului, în lunile ce au urmat concertului din Newport, şi au fost păstrate de pilotul aeronavei.

Ulterior, Bob Dylan a contestat autenticitatea obiectelor, înainte de a le recunoaşte şi a accepta să fie vândute.

"Interesul internaţional a fost enorm, în momentul anunţării punerii în vânzare, iar rezultatele justifică statutul mitic al acestei chitare în istoria muzicii", a declarat Tom Lecky, expert al casei de licitaţii Christie's.

Preţul de vânzare doboară astfel recordul stabilit în 2004, când chitara Fender Stratocaster, care i-a aparţinut lui Eric Clapton, a fost vândută pentru suma de 959.500 de dolari.

În cadrul licitaţiei au mai fost vândute cinci foi cu versuri scrise de Bob Dylan, cu preţuri de pornire cuprinse între 3.000 şi 30.000 de dolari, însă numai un singur lot a obţinut suma de 20.000 de dolari.

Licitaţia a avut loc doar la o zi după ce un manuscris cu versurile cântecului "Born to Run" de Bruce Springsteen a fost adjudecat pentru suma de 197.000 de dolari.

Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota, este cântăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Cele mai celebre lucrări ale lui Dylan datează din anii '60, când acesta a devenit faimos. Multe dintre cântecele sale, precum "Blowin' in the Wind" şi "The Times They Are a-Changin'", au devenit adevărate imnuri antirăzboi şi ale mişcărilor pentru drepturile civile.

Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include peste 30 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista Rolling Stones drept cel mai important artist solo al tuturor timpurilor, în 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, ce onorează înregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer în 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane.

Bob Dylan a concertat la Bucureşti în iunie 2010, în cadrul Never Ending Tour - turneul de concerte neîntrerupte ale cântăreţului, început în iunie 1988.

Citește și: