Silviu Bănilă
516 vizualizări 27 feb 2018

Compania speră să folosească inteligenţa artificială pentru a crea un sistem prin care cei vii „să comunice” cu cei morţi, scrie odditycentral.com.

 

Oamenii de ştiinţă suedezi nu încearcă să inventeze roboţi sau androizi, care să fie „copiile fidele” ale rudelor lor moarte. Firma Fenix are de gând să creeze o serie de programe de calculator (bots), susţinute de inteligenţa artificială, care să le ofere alinare celor lăsaţi în urmă.

 

„Ar putea să vă pară o poveste SF, dar tehnologia este deja aici”, a declarat Charlotte Runius, directorul executiv al Fenix.

 

De fapt, un chatbot similar a fost deja dezvoltat de programatorul rus Eugenia Kuida, care a dorit să „comunice” cu cel mai bun prieten al ei, antreprenorul tehnologic Roman Mazurenko, mort într-un accident rutier.

 

Fenix doreşte să „încarce” informaţiile despre cei decedaţi într-o bază de date şi să folosească inteligenţa artificială pentru a „mima” activitatea unei persoane reale. În funcţie de informaţiile disponibile, software-ul va putea interacţiona cu o persoană în viaţă, o rudă a decedatului, pe teme diverse, precum vremea de afară, hobby-urile, tipul de cafea preferat etc.

 

Runius a precizat de la început că chatbot-ul nu este conştient, aşa cum au scris unele surse, precum Daily Mail, deoarece nu poate învăţa nimic nou, ci se bazează pe informaţia furnizată de familia decedatului. De exemplu, „robotul” nu va putea răspunde la o întrebare legată de un film nou apărut.

 

Implicaţiile emoţionale ale unui asemenea chatbot sunt încă necunoscute şi Charlotte Runius a declarat că a discutat inclusiv cu reprezentanţii Bisericii Suedeze despre acest demers neobişnuit.

 

„De exemplu, pentru un bătrân care şi-a pierdut soţia şi se simte foarte singur, discuţia cu programul online va fi una de alinare, chiar dacă ştie că nu discută cu o persoană reală”, a declarat CEO-ul companiei Fenix.

 

Deocamdată, chatbot-ul Fenix poate susţine doar discuţii cu suport text, dar agenţia funerară caută în prezent voluntari care să ofere mostre cu vocea celor morţi, în încercarea de a dezvolta un mod vocal de comunicare. Runius a adăugat că, pe viitor, ar putea apela şi la elemente vizuale, pentru a furniza o experienţă şi mai puternică.

Citește și: