Alexandra PELE
65426 vizualizări 25 mai 2011

Mai multe aşezăminte antice au fost descoperite de o echipă de arheologi din Alabama cu ajutorul imaginilor transmise de un satelit cu infraroşu, sponsorizat de NASA, relatează BBC. Peste 1.000 de morminte şi 3.000 de clădiri precum şi 17 piramide au fost găsite aproape de nivelul solului.

Primele excavări au confirmat existenţa unora dintre aceste aşezăminte precum şi a două dintre piramidele identificate de arheologi din imaginile sateliţilor care orbitează la 700 de kilometri deasupra pământului.

"Visul oricărui arheolog este să descopere o piramidă", spune Sarah Parcak, pioniera proiectului de arheologie spaţială promovat de NASA. Egiptenii din Antichitate foloseau cărămida făcută din noroi pentru a-şi construi casele şi mormintele. Aceasta are o densitate mai mare decât cea a solului care o înconjoară, prin urmare, sateliţii cu infraroşu pot găsi contururile clădirilor. "Imaginile ne arată cât de uşor este să subestimezi numărul şi dimensiunile aşezămintelor omeneşte din trecut".

Excavările realizate de echipa lui Parcak vor fi prezentate într-un documentar BBC intitulat "Egypt's Lost Cities" (Oraşele pierdute ale Egiptului).

Parcak spune că cel mai emoţionant moment a fost când a vizitat săpăturile din oraşul antic Tanis. "Am excavat o casă veche de 3.000 de ani care se putea vedea pe imaginile din satelit, iar conturul clădirii se potrivea aproape perfect cu ceea ce se vedea din satelit", a povestit arheoloaga.

Citește și: