Florin Jinga
338 vizualizări 29 nov 2018

Brent Rossen, cel care a postat pe Reddit imaginea surprinsă de iubita lui, spune că a fost prima dată când a văzut un astfel de fenomen în mlaştină. Cei doi făceau o plimbare prin pădure când fenomenul rar le-a atras atenţia, informează BBC News.

Explicaţia fenomenului rar

Jeff Ripple, un fost organizator al tururilor prin mlaştină, spune că acest fenomen este rezultatul eliberării unor uleiuri naturale care se găsesc în sol toamna, după descompunerea vegetaţiei.

”Reflexiile de curcubeu care apar ca un film subţire pe luciul apei sau al unei mlaştini sunt rezultatul eliberării unor uleiuri naturale, ca urmare a descompunerii vegetaţiei sau a proceselor biologice prin care bacteriile anaerobe reduc fierul din sol”, a declarat acesta.

El a explicat că un astfel de fenomen apare doar atunci când afară nu bate deloc vântul, nu plouă sau nu sunt curenţi care să perturbe apa: „Mişcările cauzate de vânt sau de curenţi ar distruge aceste reflexii în culorile curcubeului”.

Un alt caz, dar la fel de impresionant

Fenomenul nu este însă specific doar unei regiuni anume.

Şi un inginer din Florida a surprins un curcubeu într-o fotografie făcută în mlaştina de lângă locuinţa sa. „Dacă nu plouă timp de câteva săptămâni, culorile se văd şi mai accentuat”, a scris el. Bărbatul spune că fenomenul este unul rar şi că îl vede cam o dată la 3-4 ani, de obicei în luna februarie.

Foto: Whitney Goose/ Instagram

Citește și: