Laura HOLBAN
604 vizualizări 30 ian 2012

Replica în miniatură a unei ghilotine, realizată de către un prizonier care-şi aştepta execuţia, va fi scoasă la licitaţie luna viitoare în Marea Britanie. Macheta, veche de 200 de ani şi sculptată în oase de animal, a fost găsită din întâmplare de către un expert. Acesta a găsit-o într-o casă pe care o evalua, din comitatul Dorsat, notează Daily Mail.

Amy Brenan, angajată a casei de licitaţii Duke, a mărturisit că familia în casa căreia a găsit macheta habar nu avea de existenţa acesteia. Potrivit expertei, macheta a fost realizată din oseminte de animale.

"Prizonierii de război aveau un contact minim cu exterior, aşadar au fost forţaţi să improvizeze. Găseau cu uşurinţă materiale ieftine, cum ar fi paiele sau scânduri din lemn şi, cu ajutorul îndemânării, reuşeau să construiască produse finite de calitate", a explicat experta.

Macabra machetă este realizată cu multă atenţie şi extrem de amănunţit. Nu lipsesc nici soldaţii de la baza ghilotinei, iar scările care duc spre platforma unde urcau condamnaţii este şi ea funcţională. "Tăişul ghilotinei se mişcă în sus şi în jos, iar braţele soldaţilor miniaturali sunt mobile încât să imite mişcarea. În plus, fiecare chip este desenat cu dungi negre şi roşii pentru a exemplifica expresii faciale", a estimat experta, care crede că macheta a fost construită între anii 1805 şi 1815.


Cel care a reuşit o asemenea replică nu a uitat să lase şi un corp decapitat pe platforma ghilotinei pentru ca efectul să fie unul realist. "Macheta ghilotinei, sculptată în os, cel mai probabil de la oi, a fost donată pentru a fi vândută la licitaţie. Ghilotina este un simbol al Revoluţiei franceze şi au existat numeroase astfel de machete de o astfel de inspiraţie", a mai adăugat Brenan.

Preţul de pornire pentru minuţioasa machetă va fi de circa 9.500 de euro, licitaţiia fiind planificată pentru data de 9 februarie.

Citește și: