Laura HOLBAN
5540 vizualizări 26 feb 2012

Ceea ce pare o intervenţie impresionantă de salvare este, în fapt, imaginea tristă a neputinţei şi nepăsării.

Presa britanică s-a scandalizat după ce, zilele trecute, a ieşit la iveală un caz şocant: un bărbat s-a înecat într-un lac adânc de un metru după ce pompierii şi alte echipaje de urgenţă au refuzat să-l salveze din motive "de siguranţă". În luna martie a anului trecut, Simon Burges se afla pe marginea lacului, hrănind lebedele, când punga cu mâncare i-a fost luată de vânt şi aruncată în apă. Bărbatul, în vârstă de 41 de ani, s-a întins după ea, însă acesta ar fi alunecat şi s-a rostogolit în apă. Probabil din cauza unu atac de apoplexie, bărbatul ar fi leşinat, şi-ar fi pierdut conştiinţa şi se îneca sub ochii tuturor celor prezenţi în parc. Chiar dacă un echipaj de pompieri se afla în apropiere, aceştia nu au intrat în apă deoarece nu ar fi fost antrenaţi să intervină în ape mai adânci de nivelul glezne. Pe rând, au sosit mai multe echipaje de salvare, însă bărbatul a fost scos din apă abia după jumătate de oră, iar după alte zece minute, i-a fost constatat decesul, scrie Daily Mail.

Peste 25 de persoane, antrenate şi pregătite pentru astfel de situaţii, priveau neputincioase cum cadavrul bărbatului este scos din apă. Chiar dacă mai toţi ştiau să înoate, membrii primului echipaj susţineau că regulile le interzic să intervină. Când a sosit cel de-al doilea echipaj de pompieri, aceştia au decis că bărbatul nu mai poate fi salvat pentru că se afla de mai bine de zece minute plutind, cu faţa în apă. Când în final unul dintre poliţiştii ajunsi ulterior a vrut să sară după victimă, în apa nu mai adâncă de un metru, i s-a ordonat să nu o facă. Nici unui paramedic nu i s-a dat permisiunea să intre în apă pentru că nu avea echipamentul potrivit pe el şi astfel, ar fi încălcat o lege referitoare la aşa ceva din Regulamentul de Muncă adoptat în 1992.

Jurnaliştii britanici au dezbătut îndelung neputinţa şi frustrarea autorităţilor în cazul morţii lui Burges şi au aflat câteva lucruri noi despre regulile pe care le-au invocat aceştia. În ce-i priveşte pe primii pompieri, regula cu apa până la nivelul gleznei se aplică doar în cazul inundaţiilor. Apoi, cel de-al doilea echipaj de pompieri era obligat să scoată cât mai repede corpul din apă deoarece victimele înecului pot fi resuscitate chiar şi după 90 de minute.

Apoi, bărbatul ar fi putut fi salvat deoarece un reporter Daily Mail a intrat în lac şi s-a depărtat şapte metri faţă de locul unde plutea cadavrul, fără să-şi fi pus viaţa în pericol. Potrivit procurorului David Horsley, ar fi existat o mică şansă ca bărbatul să fie în viaţă dacă autorităţile ar fi intervenit mai repede.

O femeie se afla cu nepotul său lângă lac în momentul incidentului. Doamna Hughes a fost şi cea care a sunat la 999, însă a rămas şocată când a văzut că pompierii nu intervin în salvarea bărbatului. "Nu-mi venea să cred că toţi stăteau şi nu mişcau un deget. Le-am zis, hai, repede, intraţi şi scoateţi-l, s-ar putea să fie bine", explică femeia. Aceştia i-au spus că nu le este permis să intervină. "I-am întrebat de ce. Mi-a răspuns: <Din pricina măsurilor de siguranţă>. Nu am auzit ceva mai stupid în întreaga mea viaţă", a conchis femeia, martoră la întreaga scenă.

Unul dintre membrii Clubului Gosport Model Yacht s-a oprit şi el să vorbească cu presa. Mărturia sa este cu atât mai şocantă: "De multe ori intrăm chiar noi în apă să ajutăm la deblocarea iahturilor. De ce nu au putut face pompierii acelaşi lucru pentru un om aflat pe moarte?".

Citește și: