Mihai SCHIAU
10613 vizualizări 12 nov 2011

Livescience scrie că, în ciuda faptului că vânătorii de fantome se chinuie de zeci de ani să le demonstreze existenţa, încă nu sunt dovezi palpabile că ar exista fantome. Totuşi, mulţi cred că Albert Einstein a demonstrat deja că acestea ar trebui să existe.

Pe lângă teoria relativităţii, Einstein s-a preocupat şi de conservarea energiei. El a demonstrat că mărimea energiei din univers rămâne constantă în orice moment, că energia nu poate fi creată sau distrusă.

"Ce se întâmplă cu energia oamenilor când mor? Dacă ea nu poate fi distrusă, acest lucru înseamnă, conform lui Einstein, că se transformă într-o altă formă de energie. Ce este această nouă energie? Ar putea fi o fantomă?", se întreabă cercetătorul John Kachuba, în cartea sa, "Ghosthunters" ("Vânătorii de fantome").

Această idee e prezentată drept dovadă a existenţei fantomelor, pe aproape toate forumurile de specialitate, scrie Livescience. "Albert Einstein a demonstrat că energia nu dispare, ci se schimbă într-o altă formă. Cât trăim, avem energie electrică în corp. Ce se întâmplă cu această energie, care ne permite nouă să respirăm şi inimii noastre să bată, după ce murim? Nu există niciun răspuns", se arată într-un post de pe site-ul Tri County Paranormal.

Livescience îi contrazice pe vânătorii de fantome

Livescience scrie, însă, că răspunsul este "foarte simplu şi deloc misterios": această energie este eliberată în mediul încojurător, la fel cum se întâmplă cu energia tuturor organismelor vii, după ce mor.

Când o persoană moare, cantitatea de energie înmagazinată în corpul său este eliberată sub formă de căldură şi transferată organismelor care consumă cadavrele noastre: animalele sălbatice (dacă nu suntem îngropaţi), respectiv bacteriile şi plantele (dacă suntem îngropaţi). Dacă suntem incineraţi, energia este eliberată sub formă de căldură şi lumină, mai scrie Livescience.

Când noi mâncăm animale sau plante moarte, consumăm energia lor şi o convertim pentru a o folosi. Când digerăm hrana, aceasta este metabolizată, iar reacţiile chimice eliberează energia care a fost folosită de animal pentru a se mişca, reproduce etc. "Această energie nu există sub forma unei mingi strălucitoare, fantomatice şi electromagnetice. Este vorba, de fapt, despre căldură şi energie chimică", notează site-ul.

Mulţi vânători de fantome susţin că pot "detecta" câmpurile energetice create de fantome. Livescience scrie că, deşi procesele metabolice ale oamenilor şi ale altor organisme vii generează un curent electric de joasă intensitate, acest lucru nu se mai întâmplă după moarte. Fiindcă sursa de energie se opreşte, se opreşte şi curentul electric, la fel ca un bec care nu mai luminează dacă apăsăm pe întrerupător, scrie Livescience.

Sursa notează că "energiei" lăsate în urmă de organisme după ce mor îi sunt necesari ani întregi pentru a fi transferată către alte organisme, sub formă de hrană. În plus, această energie nu are o formă care să fie detectată de aparatele folosite de vânătorii de fantome, cum ar fi detectoarele de câmp electromagnetic."Vânătorii de fantome care susţin că teoriile lui Einstein reprezintă o bază solidă dau dovadă de o înţelegere redusă a fenomenelor fizice. Fantomele ar putea exista, dar acest lucru nu poate fi dovedit prin legile fizicii sau teoriile lui Eisntein", conchid jurnaliştii.

Citește și: