Laura HOLBAN
1069 vizualizări 4 ian 2012

Cei care suferă de depresie sau de tulburări bipolare şi nu răspund la tratamentele medicamentoase sau terapie, şi-ar putea îmbunătăţi starea de sănătate cu ajutorul unui dispozitiv medical care este implantat în craniu şi transmite impulsuri electrice creierului, potrivit Daily Mail.

În urma cercetărilor conduse de către doctorul Helen Mayberg de la Şcoala de Medicină a Universităţii Emory din Atlanta, s-a ajuns la concluzia că stimularea puternică a creierului le-ar putea fi de folos celor care prezentau semne severe de depresie. Astfel, în cadrul ultimului studiu realizat, 41% dintre participanţii au răspuns la tratament, iar în cazul a unul din cinci pacienţi s-a observat o remisie după numai şase luni.

După doi ani de simulare activă, 92% dintre cei incluşi în studiu au simţit îmbunătăţiri induse de tratament, în timp ce 58% dintre aceştia au simţit şi o remisie a afecţiunilor.

Chiar dacă nu se cunoaşte exact motivul pentru care aceste boli răspund la stimularea electrică, cercetătorii vor continua să perfecţioneze această tehnică.

"Majoritatea acestor pacienţi sunt depresivi de ani buni şi sunt izolaţi şi se simt ca şi cum ar fi infirmi. Odată ce îşi vindecă depresia, ei au nevoie în paralel de un proces care să-i ajute să se integreze înapoi în societate", a explicat co-autorul studiului, Paul Holtzheimer de la Şcoala de Medicală de la Darthmouth. "Sperăm să îmbunătăţim rata de însănătoşire a acestor pacienţi prin folosirea unui model de reabilitare psihoterapeutică bazat pe caracteristice fiecărui individ în parte", a mai adăugat Holtzheimer.

Citește și: