Mădălina CHIŢU
1193 vizualizări 2 mai 2011

Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Potrivit statisticilor de specialitate, la nivel mondial, 300 de milioane de persoane se confruntă cu această boală, în timp ce la nivelul Europei se înregistrează 30 de milioane de astmatici, iar în România prevalenţa acestei boli este apreciată la un procent de 4-6% din rândul populaţiei. Cifrele mai arată că, în Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

Cea mai ridicată rată de prezentare a pacienţilor la camera de gardă şi de mortalitate, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor, se înregistrează în Marea Britanie.

Medicii pneumologi avertizează că prevalenţa aceastei boli este în creştere, cu precădere în rândul copiilor. Specialiştii estimează că într-o clasă cu 30 de elevi, doi-trei dintre aceştia au astm.

Cauzele astmului nu au fost clar determinate, iar creşterea vertiginoasă a prevalenţei acestei boli, la nivel mondial, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. În anii '90, oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astăzi, cercetătorii din domeniu consideră această problemă ca fiind mult mai complexă. Specialiştii examinează rolul factorilor genetici şi ai felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.

Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, afimă că astmul este o boală care poate fi controlată, mai ales dacă este depistată de la primele forme de manifestare. "În perioada 2-13 mai, în cabinete medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul Tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc. Legat de campania de testare, care se va desfăşura în spitale, îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testările, dar şi informaţii utile despre controlul bolii", spune prof. dr. Mihălţan.

Citește și: