Florin Badescu - Mediafax
609 vizualizări 2 oct 2015

Licitaţia a avut loc în Statele Unite ale Americii şi a fost organizată de casa Julien's Auctions. Opera "I Remember When All This Was Trees" a fost pictată pe zidurile unei fabrici abandonate din Detroit, în 2010.

Pictura a fost pusă în vânzare de organizaţia non-profit 555 Gallery and Studios, o asociaţie de artişti voluntari din Detroit, cu scopul de a strânge fonduri pentru programe comunitare dedicate artelor.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut şi a regizat documentarul "Exit Through the Gift Shop", în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentul street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.

Recent, artisul britanic a organizat expoziţia "Dismaland", considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, chiar dacă Banksy a negat această interpretare. "Dismaland" a fost o expoziţie de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în oraşul britanic Weston-super-Mare. La sfârşitul lunii septembrie, Bansky a anunţat că grinzile, armăturile şi alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea "Dismaland" vor fi folosite pentru a construi adăposturi solide şi rezistente în taberele de refugiaţi din Calais, în nordul Franţei.

Citește și: