85 vizualizări 21 feb 2010

La 42 de ani, avea tot de la viaţã. Era una dintre cele mai iubite vedete TV din Cipru, privitã drept un "guru în materie de lifestyle", şi prezentase, pânã cãtre sfârşitul lui 2009, unul dintre cele mai bine cotate jurnale de ştiri. Acum, pe Elena Skordelli o aşteaptã închisoarea pe viaţã, pentru comandarea unui asasinat a cãrui desluşire de cãtre anchetatori a ţinut cu sufletul la gurã întreaga societate cipriotã.

La 11 ianuarie, patronul Sigma TV era împuşcat mortal în plinã stradã, chiar în faţa vilei sale din Nicosia, situatã în cartierul diplomatic al oraşului. Deţinãtor al celei mai mari corporaţii media din Cipru, Dias Group, Andis Hadjicostis (43 de ani) era considerat un "mogul popular", iar uciderea lui i-a şocat pe ciprioţi.

Moartea lui a generat nenumãrate speculaţii, încât multora le-a scãpat din vedere ipoteza cã Skordelli - recent concediatã de la Sigma TV - ar fi dorit sã se rãzbune. Cele mai multe posibile explicaţii vehiculate de jurnalişti aveau conotaţii politice, datã fiind opoziţia lui Hadjicostis faţã de planul ONU de reunificare a Ciprului.

Cu mare rapiditate s-a rãspândit zvonul cã cele câteva cartuşe goale gãsite la locul crimei indicau provenienţa armei din Ciprul de Nord - republicã a cãrei "independenţã" este recunoscutã doar de Turcia. Prin urmare, lui Hadjicostis începuse sã i se construiascã o aurã de martir al grecilor ciprioţi, ucis mişeleşte de inamicii din nord-estul insulei.

Vedeta de televiziune care voia sã ajungã mogul media

Nu micã a fost mirarea ciprioţilor, dupã sãptãmâni de speculaţii în mass-media oficiale şi în blogosferã, când au aflat care sunt cei arestaţi de poliţie: vedeta TV Elena Skordelli, fratele ei Tassos Krasopoulos. Alãturi de ei au mai fost trimişi în boxa acuzaţilor doi indivizi deloc cunoscuţi publicului larg - un asasin plãtit şi complicele sãu.

Potrivit procurorului Savvas Matsa, intervievat de cãtre publicaţia britanicã The Sunday Telegraph, primul motiv al asasinatului ar fi fost rãzbunarea. "Dna Skordelli era mânatã de ostilitatea ei faţã de victimã pentru cã acesta o dãduse afarã din slujba de la televiziunea Sigma". Dar mobilul crimei avea sã se dovedeascã mai complex decât atât.

"A fost o ucidere motivatã de rãzbunare şi întrepãtrunsã cu dorinţa ei de a cumpãra mai multe acţiuni la companie (Dias Group - n.r.). Dacã va fi gãsitã vinovatã de asasinat, nu poate exista decât o singurã pedeapsã - închisoarea pe viaţã", a adãugat procurorul. Skordelli şi cu fratele ei deţineau deja 20% din Dias Group şi, dupã asasinat, au încercat, fãrã succes, sã cumpere acţiunile patronului ucis de la moştenitorii sãi. Andis Hadjicostis conducea o prosperã companie media, fondatã de tatãl sãu, şi care includea, pe lângã Sigma TV, patru posturi de radio, un cotidian naţional şi francizele cipriote pentru revistele internaţionale "OK" şi "Time out".

Angajaţii îl iubeau pe Hadjicostis, pe care îl ofereau adesea drept exemplu de "mogul bun" - atent cu fiecare angajat, cinstit, cu idei de succes în afaceri. Cu totul diferitã era imaginea lui Skordelli, pe care un cameraman care a lucrat cu ea o descrie ca fiind "cu capul în nori" şi incapabilã sã facã faţã rolului de crainicã la un prestigios jurnal de ştiri. Singurul sãu atu era ambiţia nemãsuratã, mãrturisesc colaboratorii ei.

"Îl vreau mort pe omul ãsta"

Vedeta TV şi-a fãcut cunoscutã fãrã echivoc ambiţia atunci când le-a spus celor trei asasini plãtiţi - dintre care doi sunt arestaţi, iar un al treilea este bãnuit a fi fugit în Republica Moldova - cã "îl vrea mort" pe Hadjicostis. Ea le-a oferit 49.000 euro pentru a-şi duce la îndeplinire misiunea, promiţându-le şi un "bonus".

În caz cã îl fãceau sã disparã pe mogulul media, Skordelli le promitea asasinilor "slujbe pe viaţã" la Sigma TV. Numai cã asasinii nu au apucat sã fie "vedete" decât pentru camerele de supraveghere din cartierul unde este situatã vila lui Hadjicostis. Graţie acelor imagini, poliţiştii i-au putut identifica destul de repede.

Asasina cu Louis Vuitton

Potrivit presei cipriote, Elena Skordelli nu a renunţat la imaginea sa de vedetã nici la proces, unde a apãrut cu o poşetã Louis Vuitton şi unde a fost vãzutã oprind-o în loc pe gardiana care o conducea, pentru a-şi aranja pãrul.

Ea a respins acuzaţiile instanţei, pe care le-a calificat drept "zvonuri defãimãtoare şi publicitate care se face pe seama celebritãţii mele". În boxa acuzaţilor, ea le fãcea gesturi de ameninţare asasinilor plãtiţi, cu degetul arãtãtor, ca şi cum ar simula tãierea gâtului.

Citește și: