Cercetătorii de la Universitatea din Durham au realizat recent un studiu ale cărui rezultate au arătat că celebra poveste populară „Scufiţa Roşie” ar fi „înrudită” cu alte poveşti din Africa sau Asia.

Specialiştii susţin că deşi în lume există zeci de variante ale poveştii culese de folcloristul Charles Perault şi publicată în urmă cu 200 de ani de Fraţii Grimm, toate au o sursă comună, relatează Mirror.co.uk.

Antropologul Jamie Tehrani a explicat că, analizând literatura populară a mai multor popoare, a descoperit un „model” pe baza căruia s-ar fi dezvoltat ulterior formele modificate ale poveştii, care a circulat pe cale orală o lungă perioadă de timp.

„Cercetarea aceasta dezleagă un mister îndelungat”, a arătat dr. Tehrani. „Poveştile africane descind din <Lupul şi copiii>, dar cu timpul au evoluat, transformându-se în <Scufiţa Roşie>, care, de asemenea, s-ar despinde din povestea <Lupul şi copiii>”, a adăugat acesta.

„Lupul şi copiii” este o poveste populară cunoscută atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Din aceasta au evoluat şi alte poveşti similare, diferite însă doar prin elemente specifice locului. Astfel, aceasta a călătorit până în Africa şi Asia, ajungând apoi în Japonia, Coreea şi China sub denumirea „Bunica-tigru”.

Citește și: