Alexandra PELE
4086 vizualizări 20 iun 2011

Soprana Valentina Naforniţă, marea câştigătoare a competiţiei BBC Cardiff Singer of the World 2011, va pleca anul viitor la Opera de Stat din Viena, pentru un stagiu de un an. Tânăra în vârstă de 24 de ani care a venit la studii în România a câştigat atât premiul juriului, în valoare de 15.000 de lire, precum şi votul publicului în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase competiţii de profil din lume.

Valentina a povestit pentru gândul cum a ajuns în finală, de ce a ales să urmeze Conservatorul din Bucureşti, dar şi despre contractul semnat cu Wiener Staatsoper, una dintre cele mai importante case de operă din lume.

Tânăra spune că a ajuns din întâmplare la preselecţiile naţionale ale concursului. "Trebuia să încerc", povesteşte ea. Comisia care poate alege câte un singur membru din fiecare ţară a întrebat-o dacă are cetăţenie, iar ea a recunoscut că nu este, oficial, româncă. Aşa a ajuns să reprezinte Republica Moldova.

În ianuarie, când a aflat că pleacă în Ţara Galilor, Valentina s-a pus pe treabă. Îndrumată de profesoara Eleonora Enăchescu, fostă solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, a muncit intens, timp de cinci luni, pentru a se prezenta onorabil în faţa juriului. Au ales împreună repertoriul, iar în urmă cu două săptămâni a plecat în Marea Britanie pentru a debuta la prima ei competiţie internaţională. "Am fost foarte bine primiţi", spune tânăra. Organizatorii de la Cardiff s-au ocupat de tot, de la machiaj şi costume până la planificarea repetiţiilor şi a apariţiilor din presă. "Ne-am simţit ca nişte adevăraţi artişti", spune ea.

Valentina a fost onorată să cânte pe scena Saint David's Hall care are o acustică impecabilă şi unde au fost descoperiţi numeroşi muzicieni de operă din lume, precum Karita Mattila, Dmitri Hvorostovsky şi Ekaterina Scherbachenko. Competiţia patronată de BBC este o adevărată rampă de lansare pentru tinerii care termină facultăţi de profil, dar cărora le este greu să se orienteze mai apoi. Cătălin Ionescu Arbore, directorul Operei Naţionale din Bucureşti, spune că o ştie pe Valentina. "Am remarcat-o mai demult", a declarat el pentru gândul. Arbore este de părere că absolvenţii de la Conservator, chiar şi cei talentaţi, nu sunt foarte pregătiţi atunci când vine vorba despre interpretarea unui rol, lucru necesar dacă visezi să cânţi pe scena unei opere de renume. "Pentru o audiţie trebuie pregătit un rol cap-coadă", a explicat el.

Valentina spune că s-a prezentat la o astfel de audiţie unde i s-a spus că va fi luată în considerare. Ulterior, s-au făcut nişte modificări, iar piesa în care ar fi trebuit să cânte primăvara aceasta a fost anulată. "Ar fi fost o onoare foarte mare pentru mine", spune tânăra care se gândeşte acum la viitorul din Austria. Înainte de Cardiff, ea a plecat la Viena, unde a concurat pentru un stagiu de un an, oferit de Wiener Staatsoper. Vocea ei deosebită a fost apreciată de austrieci, iar soprana s-a întors cu un contract pe care îl va onora anul viitor, după ce termină cursurile masteratului pe care l-a început tot la Bucureşti.

"În această meserie nu poţi fi legat de un anumit loc. Trebuie să îţi iei casa cu tine", povesteşte Valentina. Ea a plecat din Chişinău după ce a absolvit Liceul de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia canto. A ales Bucureştiul pentru că a simţit că va avea mai multe posibilităţi în România decât acasă. Primise bursă şi a plecat de acasă cu gândul de a-şi urma destinul, îşi aminteşte ea. "Contează să-ţi placă, să-ţi ofere satisfacţii şi să studiezi mult", crede soprana. Cât despre bani, Valentina spune că, dacă ajungi bun, te poţi descurca. Este convinsă că se poate şi în România, chiar dacă efortul este poate mai mare. "Este greu, dar poţi participa la concursuri, poţi avea mai multe proiecte şi reuşeşti cumva", conchide ea pe un ton optimist.

Citește și: