254 vizualizări 31 mar 2010

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), otreime dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani suntsedentari.

Specialiştii au monitorizat, în perioada 2003 - 2007, peste70.000 de copii din ţările situate în America de Sud şi de Nord,Asia, Europa şi Estul Mijlociu.

Indiferent de zona din care provin, din ţările sărace sau dincele dezvoltate din punct de vedere economic, copiii îşi petreceautimpul liber în faţa televizorului sau a calculatorului, aratăcercetarea citată de Reuters. Specialiştii OMS completează că, înmedie, cei mici petrec trei ore în faţa ecranului.

Mai mult, experţii au definit că o oră de mişcare zilnic, înafara orelor de sport de la şcoală, de cinci ori pe săptămână, esteactivitatea fizică adecvată acestei vârste. În acelaşi timp,studiul mai arată că un sfert dintre băieţi sunt sedentari, fetelefiind chiar mai puţin active. Astfel, 30 la sută dintre adolescentefac prea puţină mişcare sau chiar deloc.

Reprezentanţii OMS atrag atenţia că sedentarismul afecteazăîntregul organism, atât funcţiile organice, cât şi cele psihice,având consecinţe directe precum apariţia bolilor cardiovascularecauzate de creşterea colesterolului în sânge, lipsa oxigenului înţesuturi, celule şi organe, atrofiere musculară, tulburăricardiace, cerebrale, hepatice şi renale, obezitate sau chiartulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerarecanceroasă a celulelor.

Sedentarismul duce şi la creşterea nivelului de colesterol însânge. Sursele de colesterol sunt alimentele de provenienţăanimală, oricum organismul uman produce colesterol, iar când meniulconţine grăsimi de origine animală, ficatul va fi stimulat săproducă mai mult colesterol.

Ultimele cercetări arată faptul că sedentarismul poate aveaefecte chiar mai periculoase asupra organismului decât fumatul, dincauză că mortalitatea provocată de sedentarism a fost mai maredecât cea provocată de tutun, iar inactivitatea la adolescenţipoate duce la apariţia unor probleme comportamentale.

Citește și: