269 vizualizări 31 mar 2010

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o treime dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani sunt sedentari.

Specialiştii au monitorizat, în perioada 2003 - 2007, peste 70.000 de copii din ţările situate în America de Sud şi de Nord, Asia, Europa şi Estul Mijlociu.

Indiferent de zona din care provin, din ţările sărace sau din cele dezvoltate din punct de vedere economic, copiii îşi petreceau timpul liber în faţa televizorului sau a calculatorului, arată cercetarea citată de Reuters. Specialiştii OMS completează că, în medie, cei mici petrec trei ore în faţa ecranului.

Mai mult, experţii au definit că o oră de mişcare zilnic, în afara orelor de sport de la şcoală, de cinci ori pe săptămână, este activitatea fizică adecvată acestei vârste. În acelaşi timp, studiul mai arată că un sfert dintre băieţi sunt sedentari, fetele fiind chiar mai puţin active. Astfel, 30 la sută dintre adolescente fac prea puţină mişcare sau chiar deloc.

Reprezentanţii OMS atrag atenţia că sedentarismul afectează întregul organism, atât funcţiile organice, cât şi cele psihice, având consecinţe directe precum apariţia bolilor cardiovasculare cauzate de creşterea colesterolului în sânge, lipsa oxigenului în ţesuturi, celule şi organe, atrofiere musculară, tulburări cardiace, cerebrale, hepatice şi renale, obezitate sau chiar tulburări ale metabolismului celular ce pot produce o degenerare canceroasă a celulelor.

Sedentarismul duce şi la creşterea nivelului de colesterol în sânge. Sursele de colesterol sunt alimentele de provenienţă animală, oricum organismul uman produce colesterol, iar când meniul conţine grăsimi de origine animală, ficatul va fi stimulat să producă mai mult colesterol.

Ultimele cercetări arată faptul că sedentarismul poate avea efecte chiar mai periculoase asupra organismului decât fumatul, din cauză că mortalitatea provocată de sedentarism a fost mai mare decât cea provocată de tutun, iar inactivitatea la adolescenţi poate duce la apariţia unor probleme comportamentale.

Citește și: