741 vizualizări 22 dec 2010

O veveriţă beată şi isterizată a reuşit să strângă peste 2,3 milioane de vizualizări pe internet. Clipul care o reprezintă pe simpatica rozătoare face parte dintr-o campanie iniţiată de Ministerul rus al Sănătăţii, menită să stopeze consumul excesiv de alcool.

Spotul vine în contextul în care preşedintele Dmitri Medvedev a spus că obiceiul ruşilor de a consuma alcool în exces este "un dezastru naţional".Abuzul de alcool ucide jumătate de milion de persoane în fiecare an în Rusia şi afectează speranţa de viaţă a bărbaţilor, inferioară unor ţări sărace precum Bangladesh, Honduras sau Tadjikistan, potrivit statisticilor oficiale. Medvedev a făcut apel în repetate rânduri la intensificarea luptei împotriva alcoolismului în Ru-sia, afirmând că cetăţenii săi beau în prezent mai mult decât în anii '90, după destrămarea URSS. El a recunoscut, în urmă cu un an, că măsurile luate în ultimii ani de stat pentru a scădea consumul de alcool în Rusia au avut zero rezultate.

De altfel, abuzul de alcool s-a discutat în cadru organizat, fiind dezbătut într-o comisie de politici sociale şi demografice. "În fiecare an, abuzul de alcool provoacă în Rusia moartea prematură a 500.000 de persoane. Calitatea produselor alcoolice nu constituie un factor-cheie în rata mortalităţii", arată un raport oficial, citat de RIA Novosti. Potrivit aceleiaşi surse, aproape 80% dintre cei care comit omoruri sunt beţi la momentul săvârşirii infracţiunii, la fel şi 40% dintre cei care aleg să se sinucidă, mai precizează raportul. Dincolo de îngrijorarea autorităţilor, votca rămâne băutura favorită a ruşilor, anual consumându-se între 15 şi 18 litri de tărie pe cap de locuitor.

Citește și: