Aura STAN
2660 vizualizări 8 iun 2011

Un studiu realizat de un grup de cercetători japonezi arată că, încă de acum 10.000 de ani, oamenii cultivau orez modificat genetic, obţinut prin încrucişarea unor soiuri diferite ale plantei.

Dr. Masanori Yamasaki şi colegii săi de la Universitatea din Kobe (Japonia) au demonstrat că oamenii din vechime selectau diferite soiuri de orez şi le combinau seminţele pentru a obţine o recoltă mai bună. Rezultatele cercetării au fost deja publicate în "Proceedings of the National Academy of Sciences". Descoperirea japonezilor a fost făcută după o analiză a genomului orezului sălbatic şi a două subspecii ale acestuia, precizează Daily Mail. În urma unei analize, japonezii au demonstrat ca lungimea tulpinii s-a scurtat prin variaţiile care au apărut la nivelul unei gene, numită SD1, aceasta fiind una dintre cele mai importante gene existente în culturile de orez din ultimii 50 de ani. În timp, mutaţiile lui SD1 au dus la obţinerea unui orez cu tulpini mai scurte şi mai rezistente, precum şi la o productivitate mai mare de boabe.

Echipa niponă a ajuns la concluzia că oamenii cavernelor erau interesaţi de înălţimea orezului şi selecţionau plante mai scunde, cu trăsături specifice ale genei SD1. Experţii cred că "domesticirea" plantelor implică modificarea genetică a speciilor sălbatice de orez, pentru a crea specii noi conforme cu nevoilor umane. "În timpul procesului de domesticire a diverselor plante, oamenii din vechime foloseau selecţia artificială, pentru a obţine seminţe mai bune şi fructe de mărime mai mare, sincronizarea creşterii şi înfloririi plantelor şi reducerea pe cât posibil a risipirii seminţelor. Toate acestea au dus la schimbarea aspectului plantelor şi a altor trăsături caracteristice "sindromului de domesticire", explică cercetătorii de la Universitatea Kobe, din Japonia. Aceste particularităţi au dus la o cultivare mai eficientă, la o productivitate mult mai mare şi recolte de orez destinate consumului.

În concluzie, rezultatele cercetării întreprinse de japonezi indică faptul că oamenilor din vechime nu le erau străine selecţia artificială şi culturile de orez modificate genetic, deşi aceasta este considerată o practică modernă.

Citește și: