795 vizualizări 4 nov 2016
 
Participanţii s-au îmbrăcat în militari, chelneri sau ofiţeri de poliţie pentru a dovedi, astfel, că pot lua parte la toate aspectele societăţii. În ţări precum Kenya, Tanzania, Burundi şi Malawi albinoşii sunt persecutaţi şi ostracizaţi, întrucât comunităţilor le este frică de ei. În Kenya, de exemplu, albinoşii sunt priviţi  ca nişte oameni blestemaţi, iar bandele de traficanţi de carne vie îi „vânează" pentru a vinde vracilor părţi din corpul lor, infracţiuni alimentate de superstiţiile potrivit cărora acestea aduc bunăstarea, fericirea şi norocul. Un mit foarte răspândit în această zonă este acela potrivit căruia oasele lor conţin aur care poate fi extras prin drenaj. 
 
În plus, femeile care suferă de această boală sunt şi mai expuse riscurilor, mai ales din punct de vedere sexual, din cauza ideii că raportul sexual cu o persoană care suferă de albinism poate vindeca SIDA. Potrivit un raport al Amnesty International, cel puţin 69 de crime asociate cu albinoşi au fost înregistrate doar în Malawi în 2014. În 2015, 35 de albinoşi au fost evacuaţi din oraşele situate în apropierea graniţei dintre Kenya şi Tanzania, după o escaladare a ritualurilor de sacrificare a acestor persoane, fenomen care se pare că a fost corelat cu speranţa politicienilor locali de a câştiga alegerile. 
 
Isaac Mwaura, primul parlamentar albinos ales în Kenya, a declarat că „vine vremea în care îi vom vedea pe oamenii cu albinism lucrând în armată şi în forţele de poliţie. Aceasta este o adevărată provocare pentru atingerea incluziunii lor sociale, indiferent de diferenţa de culoare a pielii. Putem spune că oamenii cu dizabilităţi sunt oameni frumoşi. Putem folosi cuvintele 'frumoasă', 'chipeş' şi 'albinos' în aceeaşi societate". 
 
 
 

Citește și: