84 vizualizări 16 feb 2009

Răceala şi gripa comună probabil că nu vor fi eradicate niciodată, însă geneticienii americani au reuşit să identifice harta genetică a virusului gripal, cu toate tulpinile sale cunoscute, informează The Telegraph. Prezenta descoperire le deschide astfel cercetătorilor calea spre noi tratamente împotriva gripei. „Acum, după ce am reuşit să decodăm genomul complet al virusului gripal comun, am aflat că un bolnav de gripă poate fi infectat cu mai multe tulpini virale în acelaşi timp, acestea putând să-şi recombine genele între ele pentru a crea noi şi noi tulpini”, explică Ann Palmenberg, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, coordonatoarea acestui studiu.

Până acum, specialiştii nu au găsit nici o soluţie pentru a lupta împotriva acestor tulpini gripale comune, medicii tratând doar simptomele. De asemenea, virusul gripal nu poate fi distrus pentru că evoluează rapid, dezvoltând noi tulpini rezistente la substanţele cu care s-a încercat neutralizarea sa. „Din acest motiv, nu vom avea niciodată un vaccin care să ne imunizeze împotriva tuturor tulpinilor virale”, a mai adăugat Ann Palmenberg.

Harta virusului gripal realizată de oamenii de ştiinţă americani este un „manual” care descrie toate cele 99 de tulpini cunoscute ale acestui virus. Practic, cercetătorii au descoperit felul în care acest virus a evoluat, au alcătuit un arbore genealogic al mutaţiilor suferite şi al diferitelor tulpini şi au identificat mai multe „puncte slabe” ale virusului care ar putea fi distruse cu ajutorul unor noi medicamente. În plus, specialiştii speră că noua descoperire i-ar putea ajuta la găsirea acelor tulpini virale periculoase, care pot produce atacuri de astm persoanelor infectate.

„De obicei, nu luăm răceala în serios, considerând-o o pacoste trecătoare, însă această afecţiune poate slăbi foarte mult organismul copiilor şi al persoanelor în vârstă, putând produce şi atacuri de astm la orice vârstă. De asemenea, o serie de studii recente au demonstrat că infecţiile gripale la copii pot duce la o slăbire serioasă a sistemului imunitar, astfel încât aceştia se pot îmbolnăvi de astm până la vârsta adolescenţei”, a explicat dr. Stephen Liggett de la Univeristatea din Maryland, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.
 

Citește și: