Oamenii de ştiinţă au descoperit iniţial că cea mai mare lună a lui Saturn are la suprafaţă râuri şi mări şi că pe Titan se înregistrează precipitaţii. Acum, ei au aflat că Titan şi Pământ au încă un lucru în comun - vânturi în zonele polare care conduc gazele din atmosfera satelitului în spaţiu, scrie Huffington Post.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători de la University College din Londra, în urma analizării datelor furnizate de sonda spaţială Cassini care orbitează în jurul lui Saturn. Instrumentele de la bordul acesteia au fost cele care au detectat particulele care erau eliberate din atmosfera satelitului Titan.

Sursă: YouTube

"Atmosfera de pe Titan este alcătuită în mare parte din nitrogen şi metan, cu o presiune cu 50% mai mare decât cea de pe suprafaţa Pământului", explică unul dintre cercetători.

El adaugă şi că datele obţinute pe parcursul ultimilor ani arată că atmosfera lunii pierde circa şapte tone de hidrocarburi şi de nitriţi în fiecare zi, dar nu au oferit şi o explicaţie pentru acest fenomen. Noul studiu a elucidat însă acest mister.

Chiar dacă pe Titan există apă, cercetătorii nu sunt convinşi că luna ar putea susţine viaţa pentru că a fost şi este prea rece.

"Ţinte mai adecvate pentru eixstenţa vieţii, atât în trecut, cât şi în prezent, sunt Marte, Europa şi Enceladus", a mai explicat omul de ştiinţă.

Citește și: