894 vizualizări 11 feb 2017

Cercetarea scoate în evidenţă cele mai frecvente trei greşeli pe care le fac utilizatorii de internet. În primul rând, ei folosesc aceeaşi parolă pentru mai multe conturi, acest lucru atrăgând după sine riscul crescut de a li se sparge mai multe conturi în cazul în care cineva le află parola respectivă. În al doilea rând, au obişnuinţa de a folosi parole simple, uşor de ghicit şi, nu în ultimul rând, păstrează parolele într-un loc nesigur, unde pot fi găsite de aproape oricine. 

„Având în vedere cantitatea de informaţii confidenţiale pe care le păstrăm online, utilizatorii ar trebui să aibă mai multă grijă atunci când aleg parole cu care să se protejeze. Pare un lucru evident, dar mulţi nu îşi dau seama că fac greşeli elementare de administrare a parolelor. Aceste greşeli echivalează, practic, cu a lasa uşa deschisă pentru ca oricine să aibă acces la e-mail-urile tale, conturi bancare, fişiere personale şi altele”, spune Andrei Mochola, de la Kaspersky Lab.

Cercetarea arată că aproape una din cinci persoane s-a confruntat cu o tentativă de spargere a conturilor, dar puţine au setat parole eficiente. De exemplu, doar o treime dintre utilizatorii de Internet au parole diferite pentru fiecare cont online, în timp ce o persoană din zece foloseşte aceeaşi parolă pentru toate conturile online. În cazul în care o parolă ajunge pe mâinile cuiva rău intenţionat, aceşti utilizatori riscă să le fie sparte şi folosite toate conturile.

Mai mult, utilizatorii nu creează parole suficient de complicate, care să-i protejeze de compromiterea conturilor şi de şantaj. Doar jumătate dintre ei folosesc parole formate din litere mici şi mari şi doi din trei folosesc litere şi cifre. 

Studiul mai arată că oamenii nu au un comportament adecvat în ceea ce priveşte parolele. Ei le dezvaluie altor persoane şi folosesc metode nesigure pentru a şi le putea aminti uşor. Aproape o treime dintre respondenţi au dezvăluit parola unui membru apropiat din familie, iar 11% dintre ei unor prieteni, mărind şansele ca aceasta să ajunga la cineva rău intenţionat, fie şi din greşeala. O persoană din cinci (22%) a recunoscut, de asemenea, că şi-a notat parolele pe un carneţel, ca să nu le uite. Chiar dacă o parolă este complexă, utilizatorul este vulnerabil pentru că alţii o pot vedea şi folosi.

Citește și: