Ionela SAMOILĂ
922 vizualizări 20 mai 2012

Oamenii au tendinţa de a spune adevărul mai des atunci când răspund la întrebări prin mesaje scrise, decât în situaţia în care se află faţă în faţă cu interlocutorul lor, potrivit unui experiment realizat de specialiştii de la Universitatea din Michigan, citaţi de Daily Mail.

Atunci când se confruntă cu întrebări mai delicate, cum fi cele legate de cât de mult de mult alcool beau sau cât de multă mişcare fizică fac, indivizii au nevoie de timp de gândire pentru a oferi răspunsuri de o mai mare precizie. Cei care la răspund la astfel de întrebări prin SMS sunt mai sinceri, susţin specialiştii.

"Rezultatele preliminare ale cercetării noastre au arătat că oamenii dezvăluie mai multe despre ei prin mesaje pe telefonul mobil, decât dacă sunt întrebaţi direct. Acest lucru este surprinzător, deoarece se credea că interacţiunea vizuală sporeşte sinceritatea", a explicat Fred Conrad, unul dintre psihologii care au condus studiul.

Atunci când scriu SMS-uri, persoanele modifică cifrele şi datele pe care le oferă şi au mai mult timp de gândire pentru a oferi răspunsuri precise, deci mai sincere decât atunci când discută la telefon.

Cercetătorii au recrutat aproximativ 600 de voluntari, utilizatori de iPhone, pentru a vedea cum răspund ei la anumite întrebări, în funcţie de contextul în care acestea sunt adresate: prin mesaje, în cadrul unei convorbiri, atunci când sunt singuri, atunci când au mai multe persoane în jur.

Întrebările la care participanţii au oferit răspunsuri mai oneste prin intermediul SMS-urilor decât în mod direct au fost acelea prin care li s-a solicitat să spună cât de multă mişcare fizică fac pe săptămână, respectiv cât de mult alcool au băut în ultima lună.

De asemenea, experimentul a mai scos la iveală şi faptul că oamenii oferă răspunsuri sincere prin SMS nu doar atunci când sunt singuri şi relaxaţi, ci şi atunci când sunt ocupaţi, merg pe stradă sau sunt la cumpărături.

Citește și: