Mihaela STOICA
241 vizualizări 24 iul 2018
Născut în 9 ianuarie 1848, la Bucureşti, într-o familie modestă, Vasile Urseanu a urmat cursurile Liceului „ Sfântul Sava”. În 1868 a absolvit Şcoala militară de ofiţeri de infanterie din Bucureşti, cu gradul de sublocotenent, fiind apoi repartizat în corpul Flotilei. 
 
 
După ce a activat ca ofiţer pe navele „România” (1869-1870) şi „Ştefan cel Mare” (1870-1872), Vasile Urseanu, ajuns deja locotenent, a plecat la studii în Franţa, la Şcoala Navală din Brest. Acest lucru s-a datorat intervenţiilor generalului Emanoil Florescu (ministru de Război între 1871 - 1876) pe lângă guvernul de la Paris.
 
Excelentele aptitudini l-au ajutat însă pe Vasile Urseanu să fie acceptat în şcoala de aplicaţii a marinei franceze, prin intermediul căreia a ajuns în diverse locuri, precum  Insula Sfânta Elena, Capul Bunei Speranţe sau portul Rio de Janeiro.

Primul comandant al bricului „Mircea”

Întors în ţară în 1974, a fost înaintat la gradul de căpitan şi a primit comanda navei „România”, de la bordul căreia a executat marşuri de instruire pe Marea Neagră şi Dunăre. Un an mai târziu a devenit comandantul navei „Ştefan cel Mare”. După izbucnirea Războiului de Independenţă, în 1877, Vasile Urseanu a comandat bateriile „Elisabeta” şi „Mircea”, în fruntea cărora a atacat oasea turcă la Vidin, fiind decorat apoi cu ordinul „Steaua României”.
 
Tot în timpul Războiului de Independenţă al României a organizat detaşamente de nave comerciale pentru trecerea trupelor dincolo de Dunăre, iar ulterior a fost trimis în misiune diplomatică pe lângă Prinţul Milan Obrenovici al Serbiei. După terminarea războiului, a supravegheat construirea, pe şantierele din Londra, a mai multor nave de război, printre care celebrul bric „Mircea”, fiind primul comandant al lui
 
CONTINUAREA PE DESCOPERĂ.RO
 
În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Descopera.ro te invită să cunoşti, prin intermediul campaniei „Case de poveste”, istoria unor clădiri impresionante şi a oamenilor ei.

 

Citește și: