44 vizualizări 25 apr 2008

Patimile după Matei (Sâmbătă, 26 aprilie, ora 13)

Înainte de Paşti, TVR Cultural vă aduce în dar oratoriul Matthäus-Passion de Bach, cu soliştii, corul şi orchestra de la St. George’s Theatre din Londra, sub bagheta lui Paul Goodwin. Se spune că măcar o dată în viaţă ar trebui să asculţi într-o interpretare live această compoziţie celebră.

Muntele Athos, munte sacru (Sâmbătă, 26 aprilie, ora 19.30)

Maiestuos şi sălbatic, situat în Marea Egee, în nord-estul Greciei, la peste 2.000 metri altitudine, Muntele Athos este un loc sfânt pentru ortodocşi. Aici, femeile şi aparatele de filmat nu au ce căuta. Mânăstiri impozante ocupă acest spaţiu încremenit în timp. În zilele noastre, pe Muntele Athos mai trăiesc 1.200 călugări, cu reguli foarte stricte de viaţă.

Concert extraordinar European Youth Orchestra (Sâmbătă, 26 aprilie, ora 21)

Orchestra de Tineret a Europei este un ansamblu format în anul 1978, cu scopul de a crea noi oportunităţi pentru muzicienii valoroşi ai spaţiului european. Mari maeştri s-au perindat la pupitrul ansamblului, de-a lungul vremii: Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Sir Colin Davis, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich sau Sir Georg Solti. Concertul difuzat în 26 aprilie a fost înregistrat la Ateneul Român pe 30 martie şi a avut următorul program: Rapsodia Română No.1 de George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în D minor Op. 47 al lui Jean Sibelius, Symphonia Domestica Op. 53 de Richard Strauss.

Spring Music Flavours (28 şi 29 aprilie, ora 15.05)

În două zile succesive, TVR Cultural va transmite înregistrarea concertului simfonic extraordinar al Orchestrei Filarmonicii George Enescu de la Ateneul Român. Programul a fost ales după preferinţele publicului TVR Cultural: uverturi, rapsodii, dansuri, poeme celebre de Johann Strauss-fiul, Ceaikovski, Berlioz, Enescu, Piazzolla, Brahms, Glinka.

Iberia (Luni, 28 aprilie, ora 16.10)

„Fanii documentarului lui Carlos Saura din 1995, Flamenco, nu vor putea să stea departe de Iberia. Pornind de la modern către tradiţional, numerele de dans evocă diferite stări de spirit, de la umor la patos, de la seducţie la disperare. Carlos Saura construieşte aici un puternic portret al spiritului spaniol, în particular al culturii gitanilor din Andaluzia”, a scris Deborah Young în Variety, în 2005.

Lumea lui Garp (Luni, 28 aprilie, ora 23.10)

Comedia este adaptarea cinematografică a romanului lui John Irving. Filmul prezintă destinele paralele şi antagonice ale unei feministe îndârjite şi fiului nelegitim al acesteia. În vreme ce T.S. Garp se consideră un scriitor „serios”, mama sa, Jenny, scrie un manifest feminist, care o transformă peste noapte într-o celebritate.

Filmul a adunat două nominalizări la premiile Oscar în anul 1983, pentru actor în rol secundar (John Lithgow) şi actriţă în rol secundar (Glenn Close).

Dee Dee Bridgewater - Concert la Juan les Pins (Marţi, 29 aprilie, ora 22)

Pe linia unor Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Dinah Washington şi Sarah Vaughan, Dee Dee Bridgwater este o interpretă de jazz expertă în scat. O artă vocală pe care o stăpâneşte la perfecţiune şi care i-a făcut pe Ray Charles sau Dizzy Gillespie să-şi dorească să cânte împreună cu ea. Documentarul programat de TVR Cultural se constituie într-un moment de intimitate cu una dintre marile doamne ale jazz-ului. (D.P.)

Citește și: