504 vizualizări 29 apr 2010

Îmbrăcaţi la costum, cu cravată şi pantalonii călcaţi la dungă, aproape 200 de bucureşteni merg la serviciu cu bicicleta. Antreprenori sau simpli angajaţi, toţi s-au adunat la 8.30 în Piaţa Victoriei la strigarea Junior Chamber Internaţional - asociaţia tinerilor oameni de afaceri şi a mai multor ONG-uri care au iniţiat proiectul "Business pe bicicletă".

Laura Pascu, una dintre tinerele care au participat la eveniment, spune că i se pare foarte cochet să se îmbrace business şi să urce pe două roţi, chiar dacă există riscul să fie muşcată de câine sau să o lovească un şofer neatent. "E destul de sigur mersul pe bicicletă. Îmi place cum se uită admirativ lumea, nu atât la mine cât la bicicletă. Merg pe două roţi de când mă ştiu, îmi place să pedalez şi nu mă deranjează decât când văd tot felul de nebunii pe banda de bicicletă: ba un pom, ba un stâlp, ba o căsuţă de muncitori, mai nou am văzut un târg de antichităţi pe banda de bicicletă. E destul de trist când văd că unora nu le pasă de aceste benzi. Mă întristează şi când văd că oamenii preferă să se enerveze în trafic. În plus, o problemă pe care o am e că încă se fură biciclete pentru că nu avem rastele unde să le lăsam. Mi s-a întâmplat la o terasă să nu mă primească cu bicicleta. Avem încă unele prejudecăţi, dar eu sunt optimistă", ne-a declarat Laura.

De 1 Mai, la mare cu bicicleta

Geo Culda, preşedintele Asociaţiei "Bate şaua", spune că de aproape doi ani încearcă să promoveze mersul la serviciu pe bicicletă şi să atragă cât mai multe companii care să organizeze măcar o zi pe săptămână de venit la muncă pe două roţi. Până acum, câteva companii au acceptat să instaleze rastele, la intrarea în sediile lor, însă asociaţia a obţinut sprijinul Primăriei Generale, care lucrează la un proiect de hotărâre de consiliu prin care se va introduce obligativitatea instalării acestora la sediile tuturor instituţiilor publice din Bucureşti.

"Vrem să organizăm cât mai des astfel de întâlniri, prin care să promovăm beneficiile mersului cu bicicleta şi să-i încurajăm pe cât mai mulţi să ni se alăture, însă plănuim să organizăm Ziua Bicicletei în fiecare anotimp. Acum ne pregătim să mergem la mare pe două roţi, de 1 Mai. Sunt înscrise 225 de persoane şi încă mai sunt solicitări. O să plecăm din Parcul Circului, sâmbătă dimineaţa la ora 8. Ruta este spre Slobozia, planul fiind să ajungem la mare pe 2 mai seara. De acolo, unii se vor întoarce cu bicicleta, alţii cu autocarele. Traseul va fi continuat independent de grup, cum doreşte fiecare", explică Geo.

BikeWalk cu biciclişti de la 4 la 60 de ani

Iniţiativa aceasta nu este singulară. Lunar, cei care merg cu bicicleta se adună la "BikeWalk", un marş pe două roţi iniţiat de un tânăr de 19 ani care visează să se facă săptămânal tururi ale Capitalei pe bicicletă.
"În Paris, în fiecare weekend se face turul oraşului, cu ajutorul Poliţiei. Este foarte bine organizat", susţine Ariel, unul dintre iniţiatorii "BikeWalk".

Acesta spune că acţiunile din Bucureşti sunt anunţate pe www.bikewalk.ro şi pe reţelele de socializare, iar cei 30-40 de oameni adunaţi iniţial s-au înmulţit de la lună la lună, acum depăşind chiar şi 450 de biciclişti la o singură întâlnire. "Am rămas surprins, pentru că la întâlnirile acestea vin tot felul de persoane, de la 4 la 60 de ani. Nu avem alt scop decât să scăpăm de rutină şi să încurajăm mersul pe bicicletă", ne-a declarat Ariel.

Citește și: