Aura STAN
1797 vizualizări 2 mai 2011

Oamenii sunt predominant dreptaci de cel puţin 500.000 de ani, deprindere aflată în strânsă legătură cu limbajul.

Sursă FOTO: Daily Mail

Potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători ai Universităţii Kansas din Statele Unite ale Americii, publicat pe 14 aprilie în revista de psihologie "Laterality", dominaţia dreptacilor în lume ar data de acum 500.000 de ani, fiind considerată un semn al dezvoltării limbajului. Experţii, coordonaţi de David Frayer, au descoperit că oamenii din Neanderthal erau dreptaci, după ce au analizat uneltele construite şi folosite de aceştia, picturile rupestre şi modul în care ei prelucrau pieile.
"Noi, oamenii, suntem dreptaci fiindcă emisfera stângă a creierului nostru controlează partea dreaptă a corpului, iar aceeaşi emisferă este responsabilă şi pentru procesarea limbajului", a explicat Frayer pentru Daily Mail. Raportând preferinţa strămoşilor noştri pentru folosirea mâinii drepte în mânuirea obiectelor, specialiştii au ajuns la concluzia că oamenii din Neanderthal erau organizaţi la nivel cerebral la fel cum suntem şi noi astăzi.

Cum au ajuns experţii americani la concluzia că strămoşii noştri erau dreptaci

Primul pas al studiului l-a constituit analiza zgârieturilor de pe dinţii neanderthalienilor de acum aproximativ 100.000 de ani, dar şi ale strămoşilor lor de acum 500.000 de ani. Acestea erau cauzate de uneltele de piatră care se ciocneau accidental de suprafaţa dinţilor din faţă în timpul prelucrării pieilor de animale. Micile accidente se datorau faptului că neanderthalienii ţineu bucata de piele cu dinţii şi o întindeau cu mâna folosită în mod frecvent.

Fisurile, identificate pe incisivi provenind de la ambele grupuri, au indicat faptul că oamenii din vechime îşi foloseau predominant mâna dreaptă pentru a procesa pieile. Experţii cred că fisurile de pe suprafaţa dinţilor arată dacă o persoană este dreptace sau stângace."Nu avem nevoie decât de un singur dinte pentru a ne da seama dacă individul era stângaci sau dreptaci", a explicat Frayer.

Imaginea reprezintă un incisiv de-al unui om din Neanderthal (dreptaci)- în acest caz, zgârieturile pornesc din partea superioară stângă, înspre cea inferioară dreaptă. În cazul stângacilor, lucrurile stau exact invers.

Dacă până acum s-a demonstrat că există o relaţionare între dezvoltarea limbajului şi preferinţa manipulării obiectelor cu mâna dreaptă, de acum alţi cercetători speră să se folosească de rezultatul experţilor conduşi de Frayer pentru a determina nivelul de dezvoltare cognitivă a primitivilor. "Descoperirea are implicaţii importante în dezbaterea legată de abilităţile cognitive ale oamenilor de Neanderthal, ea demonstrează în mod convingător că limbajul probabil apăruse acum mai bine de jumătate de milion de ani", a afirmat pentru jurnaliştii britanici Dean Falk, cercetătoare la Şcoala pentru Cercetări Avansate din Santa Fe, neimplicată în proiect.

Citește și: