28418 vizualizări 26 ian 2011

Prezentatorul de radio Mihai Dobrovolschi a renunţat definitiv la ochelari. Acesta a suferit, în urmă cu trei zile, o intervenţie chirurgicală la ochi pentru a-şi corecta miopia de care suferă de mai mulţi ani. "A doua zi după operaţie de-abia puteam ţine ochii deschişi. Acum îmi e bine. Tot ce trebuie să fac este să evit luminile puternice, deoarece devin insuportabile pentru ochi", a declarat Dobrovolschi pentru gândul.

Dobrovolschi a apelat la cel mai performant şi sigur laser existent momentan pentru corectarea miopiei, a hipermetropiei şi a astigmatismului. "Un mare avantaj al acestui tip de laser constă în faptul că nu taie niciun căpăcel de cornee, aşa că perioada de recuperare este mult mai mică. Andrei Filip este medicul care mi-a explicat de-a fir a păr ce presupune această intervenţie şi ce trebuie să fac pentru a preveni apariţia infecţiilor", a precizat Mihai Dobrovolschi.

Operaţia propriu-zisă a durat 12 minute, după care pacientul a plecat pe picioarele lui acasă. "După intervenţie, nu am avut niciun fel de probleme şi cel mai probabil din cauza anesteziei. Nu am fost internat nicio zi, ci am plecat imediat acasă. Acum sunt bine, dar numai că am un disconfort postoperator", a spus omul de radio. Singurul tratament pe care îl urmează constă în administrarea de picături antiseptice şi "lacrimi false", ori de câte ori simte nevoia.

O astfel de intervenţie chirurgicală costă în jur de 500-600 de euro la un ochi.

Miopia poate fi corectată până la -8

Prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, a declarat pentru gândul că astfel de operaţii nu se pot face în sistem public, deoarece sunt considerate intervenţii chirurgicale estetice. "Înainte de a recurge la această operaţie, pacientul trebuie să îndeplinească anumite criterii: să fie trecut de vârsta de 20 de ani, în ultimii doi ani să aibă miopie stabilă, să aibă structuri oculare care să permită astfel de operaţii (deoarece, în caz contrar, pot apărea complicaţii sau operaţia să nu fie un succes) şi să aibă o patologie corneană care să permită o astfel de intervenţie", explică prof. dr. Pop.

Potrivit medicului oftalmolog, miopia poate fi corectată cu ajutorul laserului dacă este peste -2 şi maximum -8. "De regulă, pacienţii care au miopie de - 7 prezintă un risc crescut ca această afecţiune să fie progresivă. Aşa că operaţia este inutilă şi va trebui refăcută după o perioadă de timp", precizează medicul.
Prof. dr. Monica Pop subliniază că persoana care va apela la o astfel de intervenţie va vizualiza postoperator imaginile aşa cum le vedea şi cu ajutorul ochelarilor. "Există cazuri în care persoanele mioape văd cu ochelari 8 în loc de 10 rânduri, acelaşi efect va apărea şi după operaţie. Mai sunt cazuri când pacienţii nu au dioptriile adecvate, iar o astfel de operaţie nu le va perfecţiona vederea", conchide medicul.

Citește și: