Laura HOLBAN
2435 vizualizări 25 feb 2012

Trei activiste ale organizaţiei feministe Femen din Ucraina au protestat topless, aşa cum obişnuiesc, în faţa casei de modă Versace, cerând ca fotomodelele "mărimea zero" să nu mai fie promovate în lumea modei. Cele trei s-au prezentat ieri la sediul din Milano al casei de modă purtând doar jeanşi şi având înscrise tot felul de motto-uri pe pielea goală şi pe bannere, notează Daily Mail.

Cele trei femei, presupuse fotomodele şi ele, au scandat diverse lozinci în stradă, având scris pe piept "modă = fascism" şi "anorexie". Gestul acestora vine după ce Versace a promovat în propriile show-uri de modă modele incredibil de slabe. Au amintit şi de cazul Allegrei, fiica designerului Donatella Versace, care se luptă de mulţi ani cu această boală de nutriţie.

Organizaţia Femen a devenit cunoscută după protestele topless organizate pe diferite teme: turism sexual, agenţiile matrimoniale internaţionale, sexism şi alte probleme sociale. Cu scopul de a "dezvolta calităţi de lider, intelectuale şi morale în rândul femeilor din Ucraina", activistele au protestat de această dată împotriva anorexiei, una dintre cele mai întâlnite boli în cazul femeilor şi cea ma controversată problemă a fotomodelelor. Protestul prin care acestea au cerut încetarea acestor practici extreme în lumea modei vine cu doar două zile înainte de startul săptămânii NEDA (America's National Eating Disorder Awarness).

La încheierea Săptămânii Modei de la New York, asociaţia a comunicat faptul că industria modei din America încearcă să redreseze acest trend şi că s-au adoptat deja noi măsuri legate de dieta modelelor de către Consiliul Designerilor de Modă din America (CFDA). Printre acestea se numără încurajarea modelelor de a avea un stil de nutriţie sănătos, căutarea de ajutor profesionist în cazul celor care suferă de boli de alimentaţie şi aprovizionarea cu gustări sănătoase şi băuturi la show-urile de modă. În plus, aceştia recomandă ca modelele sub 16 ani să nu urce pe podium şi cele sub 18 ani să nu lucreze mai târziu de miezul nopţii.

Citește și: