Aura STAN
36563 vizualizări 10 ian 2012

Revista Ask Men SUA a publicat o listă cu cele mai bune 10 filme ale anului 2011.

Jurnaliştii americani susţin că anul trecut a fost unul care a reluat în mare parte teme şi motive din producţiile cineamatografice ale anului 2010, dar nu au lipsit totuşi elementele de noutate. Tocmai de aceea, filmele incluse în listă au toate şansele de a lua un Oscar, în cadrul celei de-a 84-a ediţie de a premiilor, care va avea loc pe 26 februarie la Kodak Theatre, în Los Angeles.

1. Cel mai bun film străin: Attack the Block

"Attack the Block" este filmul de debut al regizorului Joe Cornish, o producţie britanică care a avut un buget demn de un blockbuster de Hollywood. 13 milioane de dolari au fost investite în realizarea acestei producţii SF. Adus pe ecrane de producătorii parodiei-horror de mare succes "Shaun of the Dead", SF-ul britanic relatează povestea unei bande de tineri care trebuie să-şi apere blocul de o invazie extraterestră.

2. Cea mai bună comedie - Horrible Bosses

Pelicula "Horrible Bosses"/"Şefi de coşmar", regizată de Seth Gordon, cu un buget de 35 de milioane de dolari, i-a avut în distribuţie pe actorii Kevin Spacey, Charlie Day şi Colin Farrell, dar şi pe fosta soţie a lui Brad Pitt, Jennifer Aniston. Scenariştii John Francis Daley şi Jonathan Goldstein au semnat deja un nou contract cu New Line Cinema, pentru a realiza şi partea a doua. Planul protagoniştilor de a-şi elimina şefii a prins foarte bine la public, având în vedere cifra încasărilor: peste 200 de milioane de dolari în întreaga lume.

3. Cel mai bun film 3D: Hugo

Lungmetrajul 3D "Hugo", regizat de Martin Scorsese, prezintă povestea de viaţă şi aventurile unui băiat orfan care trăieşte într-o gară din Paris în anii 1930. Scorsese, renumit pentru talentul de a pune în scenă filme cu mafioţi şi crime, a demonstrat cu "Hugo" că poate face şi altceva la fel de bine, cu ajutorul tehnologiei. Mulţumit de rezultat, regizorul a declarat recent că ar prefera să facă toate filmele de acum înainte în 3D.

4. Cel mai bun film al verii: Rise of the Planet of the Apes


Cotat iniţial drept un film de sezon, "Rise of the Planet of the Apes"/ "Planeta Maimuţelor: Invazia", a întrecut aşteptările producătorilor şi a avut priză la public. Regizat de Rupert Wyatt, filmul are în distribuţie actori mai puţin cunoscuţi, printre care îi amintim pe James Franco, Andy Serkis, Tom Felton şi Freida Pinto. Lungmetrajul redă un experiment al unui om de ştiinţă, care testează pe maimuţe un nou medicament împotriva Alzheimer-ului, care scapă de sub control.

5. Cea mai bună "întoarcere în trecut": The Artist

Pentru prima dată în 83 de ani, un film mut ar putea ajunge să câştige Oscarul pentru cel mai bun film. "The Artist"/ "Artistul" a fost turnat în secolul al XXI-lea, dar arată ca un film apărut în 1927, iar publicul modern, care s-a obişnuit să vadă filme în 3D şi CGI, va trebui să se acomodeze cu modul în care redă povestea filmul mut, fără culori şi fără dialog. Producţia a fost foarte bine primită de public şi de critici, foarte mulţi oameni acordând atenţie peliculei regizate într-un stil care nu a mai fost folosit de peste opt decenii. "Artistul" a fost turnat în California, dar este un film francez regizat şi scris de francezul Michel Hazanavicius. Acţiunea din "Artistul" începe în anul 1927, atunci când a apărut primul film sonor, "The Jazz Singer". Starul hollywoodian George Valentine, interpretat de Jean Dujardin, nu este entuziasmat de schimbările din industria cinematografică.

6. Cel mai bun film "apocaliptic": Take Shelter

Drama "Take Shelter", în regia lui Jeff Nichols, se învârte în jurul unei familii aparent obişnuite dintr-o localitate din statul american Ohio. Capul acesteia, un bărbat care a moştenit un fond schizofrenic, începe să aibă coşmaruri. Acesta "presimte" faptul că satul în care trăieşte cu soţia şi fetiţa lor surdă va fi devastat de o furtună îngrozitoare. Astfel începe să construiască un adăpost, însă acest lucru îi îngrijorează şi îi îndepărtează pe cei dragi lui. Viziunile îl duc pe acesta la nebunie, pe măsură ce stările lui le reflectă tot mai mult pe cele ale mamei sale, victimă a schizofreniei. Protagoniştii Michael Shannon, Jessica Chastain şi Katy Mixon au fost aleşi de Nichols pentru a întruchipa personajele din drama cotată de jurnaliştii americani "drept unul dintre cele mai bune filme ale anului 2011".

7. Cel mai bun film sportiv: Moneyball

Drama "Moneyball", titlu tradus în limba română "Arta de a învinge", este inspirată dintr-o poveste adevarată - aceea a fostului jucător de baseball Billy Beane, interpretat de Brad Pitt. În urma unui eşec, care, sportivul renunţă la marea sa pasiune şi devine manager al echipei Oakland Athletics.

Antrenorul va aplica o formulă inovatoare pentru a-şi selecta jucătorii în echipă, care se dovedeşte a fi una eficientă. Scenariul este realizat de Steven Zaillian şi Aaron Sorkin, după romanul lui Michael Lewis.

8. Cea mai "mare momeală" a Oscarului: The Descendants

"Unul dintre filmele concurente la Oscar", cum scriu cei de la "Ask Men", "The Descendents" prezintă traiectoria dramatică a lui Matt King (George Clooney), soţ şi tată, care e forţat să-şi reevalueze viaţa, după ce se confruntă cu mai multe probleme. După ce soţia lui suferă un accident grav în Hawaii, locul unde acesta deţine mai multe terenuri moştenite de la strămoşii săi, King va fi nevoit să ia mai multe decizii şi să-şi restabilească o ierarhie a priorităţilor. Criticii de film susţin că în drama regizată de Alexander Payne, Clooney joacă mai bine ca oricând.

9. Cea mai bună comedie neagră: 50/50


Bazat pe experienţele reale ale scenaristului Will Reiser, "50/50" prezintă viaţa unui tânăr bolnav de cancer care învaţă care sunt cele mai importante lucruri în viaţă. Personajul principal este interpretat de Joseph Gordon-Levitt, actor care a cunoscut faima odată cu rolul din megaproducţia "Inception". Din distribuţie mai fac parte Bryce Dallas Howard, Anna Kendrick, şi Seth Rogen, iar regia este asigurată de Jonathan Levine.

10. Cel mai bun film "de vizionat cu băieţii": Drive

Regizorul filmului "Drive"/ "Cursa" este un danez, Nicolas Winding Refn, cunoscut pentru lungmetrajele "Bronson" şi "Valhalla Rising". Cursele de maşini, schimbul de împuşcături, dar şi pedepsele sângeroase sunt numai câteva din elementele-cheie ale lungmetrajului care "te ţine în suspans", încă de la prima scenă. Rolul principal este interpretat de Ryan Gosling, actorul canadian inclus acum opt ani de revista "People"în lista celor "Mai sexy 50 de burlaci" din lume.

Citește și: