Mădălina CHIŢU
2608 vizualizări 21 feb 2012

În seara în care vor fi anunţaţi filmele care au câştigat premiile Oscar 2012 vor curge multe lacrimi de fericire, vor fi multe zâmbete şi discursuri, dar când cortina va cădea o singură întrebare rămână: cine sunt membrii Academiei Americane de Film care au votat.

Câştigarea unei statuete de aur creşte cota unui actor, aduce industriei cinematografice milioane de euro şi prestigiu studiourilor de filmare. Potrivit unei cercetări realizate de publicaţia Los Angeles Times, decidenţii care votează Cel mai bun film, Cea mai bună actriţă sau Cel mai bun actor sunt 5.765 la număr şi fac parte din Academia Americană de Film sau sunt membri corespondenţi. 

Oscarurile se acordă în urma adunării voturilor de la toţi membrii Academiei, din care fac parte regizori, actori, producători, editori sau critici de film.

Lista completă a membrilor Academiei nu a fost făcută publică niciodată, însă din cercetarea LA Times reiese că 94% dintre membrii cu drept de vot sunt albi, Studiului mai arată că majoritatea celor care fac parte din Academia Americană de Film sunt bărbaţi, proporţia femeilor fiind de 23%.

Majoritatea decidenţilor, în proporţie de 64%, nu au câştigat niciodată vreun Oscar sau nu au fost niciodată nominalizaţi la vreo categorie, 19% au fost nominalizaţi dar nu au câştigat, şi doar 14% au plecat acasă cu o statuetă aurie.

În ceea ce priveşte vârsta persoanelor care decid cine pleacă acasă cu un premiu, doar 14% au sub 50 de ani, restul având o vârstă medie de 62 de ani.

Rezultatele acestui studiu au fost date publicităţii cu o săptămână înainte de mult-aşteptata Gală Oscar şi sunt perfect corelate cu statisticile privind angajaţii din industria showbiz-ului american care este dominată bărbaţi albi.

Membrii Academiei Americane de Film

Numele personalităţilor care vor decide cine va lua premiu şi cine nu nu este cunoscut nici măcar de actorii nominalizaţi. „Trebuie să vă spun că nici măcar nu ştiu cine sunt membrii Academiei”, a declarat într-un interviu actriţa Viola Davis – nominalizată la titlul de cea mai bună actriţă, datorită rolul din „The Help”.

Cu toate acestea jurnaliştii americani au publicat numele câtorva membri, printre care se numără Tom Hanks, Sidney Poitier, Meryl Streep şi Steven Spielberg. Printre decidenţi se mai numără şi Erik Estrada, Jaclyn Smith şi Gavin MacLeod.

Marea majoritate a membrilor Academiei Americane de Film sunt personalităţi din industria filmului, 50% dintre ei fiind actori care au apărut pe marile ecrane în ultimii doi ani. Printre decidenţi se mai numără şi persoane care au părăsit lumea filmului de zeci de ani.

Woody Allen (stânga) şi Lorenzo Lamas (dreapta)

Woody Allen, unul dintre cei mai cunoscuţi regizori americani şi câştigătorul a trei premii Oscar de-a lungul carierei sale, nu face parte din Academia Americană de Film, dar actorul Lorenzo Lamas – care a apărut mai mult în telenovele, este unul dintre decidenţi.

Jurnaliştii de la Los Angeles Times spun că au stat de vorbă cu Lamas, care le-a declarat că este conştient că nu are ce să caute printre atâtea nume grele din industria cinematografiei.

Unul dintre cei mai bătrâni membri ai Academiei: Connie Sawyer, în vârstă de 99 de ani

Connie Sawyer, de 99 de ani, şi este unul dintre cei mai în vârstă membri ai Academiei Americane de Film. Aceasta avea 15 ani în anul 1927 – an în care se relatează povestea din filmul mut şi alb-negru „The Artist”. Femeia, care a apărut în filme precum „When Harry Met Sally”, „A view from the Top”, „Promised Land” şi „Something’s Gotta Give”, a declarat că nu este pasionată de filmele alb-negru. „Nu aţi mai văzut filme vechi. Povestea filmului este una interesantă, dar nu înţeleg de ce se face atâta tevatură în privinţa acestui film. Astfel de producţii sunt uşor de realizat”, a declarat Sawyer, citată de publicaţia americană.

Connie Sawyer este unul dintre cei mai în vârstă membri ai Academiei Americane de Film

Deşi nu a câştigat niciodată vreun Oscar, ea a declarat că nu are regrete în ceea ce priveşte cariera ei în industria cinematografiei.

Cum se acodă premiile Oscar

Pentru ca un film să fie nominalizat la premiile Academiei Americane de Film trebuie să îndeplinească câteva reguli. Producţiile cinematografice trebuie să fi rulat în Los Angeles în anul precedent, respectiv 2011.  în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie.

O altă regulă pe care producţiile cinematografice trebuie să le respecte este să aibă minimum 40 de minute, cu excepţia scurtmetrajelor, şi să fie pe role de film de 35 mm, 70 mm sau într-un format digital acceptabil.

Filmele care au premiera sau sunt distibuite în orice alt fel decât pe ecranul unui cinematograf nu sunt luate în considerare în lupta pentru Oscaruri în nicio categorie.

În data de 14 iunie 2011, preşedintele Academiei Americane de Film, Tom Sherak, a anunţat o serie de schimbări în cadrul categoriilor de la decernarea premiilor din 2012. Categoria "Cel mai bun film" va avea între cinci şi zece nominalizări şi nu un număr fix ca înainte. În plus, categoria "Cel mai bun film de animaţie" a devenit una permanentă şi nu va mai dispărea din seria categoriilor de la Oscar dacă nu sunt suficiente filme nominalizate.

De asemenea, la categoria "Cel mai bun film documentar" vor putea intra documentare care au apărut în cinematografe între 1 septembrie 2010 şi 31 decembrie 2011. Nominalizările de la caterogia "Cele mai bune efecte vizuale", care va include anul acesta cinci filme, vor fi anunţate cu 10 săptămâni înainte de anunţul oficial al tuturor nominalizărilor. Producătorii trebuie să îşi înscrie peliculele în competiţie, apoi copii ale listei filmelor eligibile sunt trimise membrilor Academiei, care, după ce le vor viziona, vor vota care este cel mai bun film, cea mai bună actriţă sau actor. O situaţie specială o au documentarele, filmele străine sau filmelor de animaţie, a căror selecţie este făcută de comitete speciale, formate din reprezentanţi ai tuturor ramurilor industriei cinematografice.

Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică, pe 26 februarie, la Teatrul Kodak din Los Angeles. Câştigătorii celor mai prestigioase premii ale cinematografiei vor fi anunţaţi în noaptea dinspre duminică spre luni, începând cu ora 3:00 am (ora României).

Nominalizările la cea de-a 84-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film au fost anunţate în urmă cu aproape o lună.

Citeste aici totul despre FILME OSCAR 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și: