Raluca ION
1932 vizualizări 9 ian 2012

Filme precum "The Artist", al lui Michel Hazanavicius, "Hugo", de Martin Scorsese sau "The Iron Lady", regizat Phyllida Lloyd, nu au ajuns încă în cinematografele din România, dar se vor regăsi cu siguranţă pe lista nominalizărilor la Oscar 2012, care vor fi anunţate pe 24 ianuare. Cel mai probabil se vor alege şi cu premii din partea Academiei Americane de film, potrivit criticilor. Pe aceste pelicule mizează şi Irina Nistor, care a vorbit despre favoriţii săi la Oscarurile din acest an.

Magia din "The Artist" şi "Hugo"

Şi-ar dori să îl vadă premiat pe "Artistul" lui Hazanavicius, filmul mut-alb negru, care a demonstrat că un regizor poate face magie şi fără efecte speciale şi tehnologie 3D. "Într-o lume a IMAX-ului şi a 3D-ului, Hazanavicius a obţinut magie, fără tertipuri, fără efecte speciale", spune Irina Nistor.

"The Artist" ar trebui, în opinia ei, să împartă premiile cu un film care beneficiază din plin de magia celor trei dimensiuni şi care îl are în prim plan pe George Melies, inventatorul efectelor speciale - "Hugo".

"Este o poveste superbă, a unui băieţel care se întâlneşte cu George Melies, unul dintre părinţii cinema-ului. Melies, după ce a oferit tot ce putea oferi cinematografiei mondiale a sfârşit trist, ajungând să vândă tot felul de prostii pe peronul gării. În viaţa lui, apar doi copii care se jucau pe peronul gării. E un film cu un anumit tip de mister, care mi-a adus aminte de E.T", continuă Irina Nistor.

În ceea ce priveşte trofeul pentru Cea mai bună actriţă, Merryl Streep are toate şansele să îl obţină pentru rolul din "The Iron Lady", în care a intrat în pielea premierului Margaret Thatcher, supranumită Doamna de fier.

Iar Irina Nistor i-ar înmâna trofeul pentru cel mai bun actor lui Jean Dujardin, protagonistul din "The Artist".

"The Tree of Life", o speculaţie obositoare şi incoerentă

Crede însă că Academia Americană de film i-ar putea acorda lui Brad Pitt acest trofeu, pentru prestaţia din "Moneyball- Arta de a învinge". "Este mult mai bun în acest rol decât în "The Tree of Life" al lui Terrence Malick. În afară de imagine, nimic din "The Tree of Life" nu merită premiat, e o speculaţie obositoare şi incoerentă. Iar când apar dinozaurii suntem deja în desene animate", crede Irina Nistor.

Speranţe pentru "Morgen"

Speră că Acacemia americană de film va include pe lista nominalizărilor la Cel mai bun film străin şi pelicula românească "Morgen", a lui Marian Crişan. "Filmul a fost mai bine primit în străinătate decât în România. E un film care are toate ingredientele ca să tenteze, o ţară pe care ei consideră exotică, în care trăiesc mai multe etnii. E un film care are şanse, cu condiţia ca să îl vadă. Pentru că au fost extrem de nedrepţi cu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" sper să aibă remuşcări şi să vrea să vadă ce au mai făcut românii", îşi doreşte criticul de film.

Nominalizările la Oscar vor fi anunţate pe 24 ianuarie, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Kodak Theatre din Los Angeles, pe 26 februarie.

Citește și: