Raluca ION
8787 vizualizări 20 feb 2012

"Artistul", comedia mută regizată de Michel Hazanavicius care a obţinut 10 nominalizări la Oscar, ajunge pe 24 februarie în cinematografele din România. La casele de bilete de la Cinema City din mallul Sun Plaza, spectatorul este avertizat din start: "Stimaţi clienţi, vă aducem la cunoştinţă faptul că filmul 'Artistul' este un film MUT şi ALB-NEGRU!!! Vă mulţumim".

Sursa foto: Movieblog

Pelicula mută, care a obţinut şapte premii BAFTA şi câte un Glob de Aur pentru Cel mai bun film de comedie şi pentru Cel mai mai bun actor de comedie (Jean Dujardin), a avut o primire călduroasă din partea criticilor. Însă acest lucru i-a lăsat reci pe câţiva britanici care au văzut filmul în Liverpool. Mai mulţi spectatori au cerut banii înapoi după ce şi-au dat seama că "Artistul" este un film mut şi alb-negru. "Odeon Liverpool One confirmă faptul că a rambursat banii pe bilete unui număr mic de invitaţi, care nu ştiau că 'Artistul' este un film mut", a declarat un reprezentant al lanţului de cinematografe citat de The Telegraph.

Regizorul Michel Hazanavicius a comentat ironic incidentul. "Am aflat acest lucru şi mi se pare hilar. Dacă aş putea să le dau spectatorilor un sfat acesta ar fi să ceară banii înapoi de fiecare dată când văd un film la care nu se aşteaptă. Dacă nu e scris pe afiş că e un film prost şi ei cred că e un film prost, să ceară banii înapoi!", a spus Hazanavicius citat de IMDB.

"Nu vrem să minţim pe nimeni"

"Nu vrem să minţim pe nimeni, nu vrem să aducem în cinematograf pe cineva care nu ar gusta acest film. Însă am scris pe afiş că este vorba despre un film mut şi pentru a-i face curioşi pe spectatori, pentru a le arăta ceea ce are filmul special. Suntem mândri că l-am adus, cred că are mari şanse la Oscar", a declarat pentru gândul Oana Florea, reprezentantul Forum Film, distribuitorul filmului în România.

Reprezentanţii City Mall spun că rolul avertismentului de la casa de bilete este acela de a preveni eventualele dezamăgiri. "Afişul este pentru ca spectatorii care îşi doresc altceva să nu fie dezamăgiţi, chiar dacă este un film nominalizat la Oscar. Vom avea însă luni seara o vizionare de presă şi vom vedea dacă vom mai păstra respectivul bilet", spune Alexandra Vasilescu, reprezentant City Mall.

Pe Movieblog, blogul care a publicat fotografia cu afişul lipit la casele de bilete, avertismentul este comentat astfel: "Un film care vrea să păcalească spectatorii îşi face loc în cinematografele noastre. E înşelător, alb-negru şi mut. Cu majuscule şi trei semne de exclamare. Be afraid, be very afraid!".

Pelicula "Artistul", cu Jean Dujardin şi Berenice Bejo, spune povestea unui star al filmului mut, George Valentin, care decade odată cu apariţia sonorului.

Criticul de film Irina Nistor şi-ar dori ca tributul adus Epocii de Aur a Cinematografiei să obţină cât mai multe premii Oscar: "Într-o lume a IMAX-ului şi a 3D-ului, Hazanavicius a obţinut magie, fără tertipuri, fără efecte speciale", spune Irina Nistor.

Citiţi aici totul despre FILME OSCAR 2012

Citește și: