415 vizualizări 6 iun 2017

Traficul infernal din marile oraşe, lipsa locurilor de parcare, sistemul de transport în comun deficitar, intervenţiile dificile în caz de urgenţă şi multe alte probleme „fierbinţi” ale oraşelor din România ar putea fi doar nişte amintiri în câţiva ani, datorită tehnologiilor moderne şi soluţiilor Smart City.

Internetul Lucrurilor (Internet of Things), Big Data, Cloud, Cyber Security, deşi concepte puţin cunoscute publicului larg în acest moment, vor ajunge pe buzele tuturor, în viitorul apropiat şi vor schimba faţa oraşelor, aşa cum le cunoaştem astăzi, estimează Liu Ke, CEO Huawei Technologies Romania, într-un interviu acordat Gandul.info. Compania, unul dintre cei mai mari furnizori globali de telefoane mobile şi echipamente şi servicii pentru operatorii de comunicaţii, şi-a prezentat strategia de dezvoltare şi soluţiile Smart City autorităţilor din România, în cadrul Smart City Forum 2017, desfăşurat recent la Bucureşti.

Cum arată un Smart City?

La nivel macro, un oraş inteligent este privit ca un efort colectiv de a prospera şi de a se dezvolta, în condiţii dificile. Un oraş care îşi gestionează resursele eficient, care oferă servicii interactive şi în care locuitorii se simt bine, mândri că trăiesc acolo. Există foarte multe perspective după care am putea defini un oraş inteligent. Deşi nu există o definiţie clară a unui Smart City, o noţiune comună include utilizarea Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în cadrul proceselor administrative, un concept care înglobează o serie de sisteme, precum Internet of Things, Cloud Computing, Big Data etc. Toate aceste lucruri, interconectate, fac serviciile unui oraş mai interactive şi mai eficiente.

La nivel practic, utilizarea acestor tehnologii s-ar putea traduce prin camere de supraveghere inteligente sau senzori, care surprind informaţii în timp real din trafic, pe care le transmit în timp real autorităţilor, care au acces la ele dintr-un centru de comandă inteligent, din care pot reacţiona rapid, sisteme ce împiedică atacurile cibernetice, infrastructură modernizată, cu ajutorul aplicaţiilor Smart City, precum Smart Parking sau Smart Transportation, aplicaţii care ajută la monitorizarea sănătăţii personale, aplicaţii de educaţie smart, guvernare smart. Toate aceste facilităţi intră sub marea umbrela Smart City.

Deja o realitate în multe părţi ale lumii, tehnologia Smart City pătrunde treptat şi în România şi începe să ne facă viaţa mai uşoară.  Un lucru este clar: nu mai putem evita transformarea. Deja numărul oraşelor a crescut semnificativ în ultimele decenii, ajungând, în prezent, la un grad de urbanizare la nivel mondial de 50%. Iar trendul este crescător în favoarea urbanizării. Pe măsură ce apar tot mai multe oraşe, iar acestea îşi dezvoltă gama de servicii, administraţiile locale şi modul de guvernare trebuie să facă faţă la numeroase provocări. Pentru a răspunde acestora provocări, sociale, economice, arhitecturale, de infrastructură, securitate şi de mediu, oraşele trebuie transformate.

În cât timp se poate produce această transformare pentru oraşele din România şi care ar fi provocările aferente?

Un oraş poate deveni Smart în câteva luni. Tehnic vorbind, atât durează. Adevărata provocare este reprezentată de toată munca de planificare din spate, strategia de management urban şi procesul de decizie. Pentru a deveni Smart, un oraş are nevoie în primul rând de o strategie şi de colaborarea şi deschiderea tuturor factorilor de decizie. Şi pentru că avem aceste cunoştinţe şi ştim cât de grea este această parte, în ultimul an şi jumătate, compania Huawei a purtat o serie de discuţii cu peste 10 primării şi consilii judeţene din România, pentru a le prezenta soluţiile Smart City şi beneficiile lor.

Principalul obiectiv al acestor întâlniri proactive a fost cel de înţelegere a conceptului, de prezentare a acestuia pe înţelesul oamenilor. Şi, deşi nu sunt oameni specialişti în tehnologie, credem că aceste discuţii au ajutat autorităţile să înţeleagă mai bine importanţa acestor proiecte. Am aflat că deschidere în direcţia politicilor de dezvoltare a oraşelor există, iar autorităţile locale şi guvernamentale au acum mingea în terenul lor. România are nevoie de o strategie de dezvoltare Smart City, pentru ca mai apoi să venim cu soluţii create pe nevoile fiecărui oraş.

Fiecare oraş este diferit, fiecare oraş are problemele lui. Ştim deja că Bucureştiul are mari probleme cu infrastructura de transport, cu locurile de parcare, cu nivelul de poluare, pe când alte oraşe mici pot avea nevoie de soluţii Smart City care să crească nivelul de siguranţă sau care să îmbunătăţească accesul la educaţie sau monitorizarea sănătăţii – telemedicină etc. Sunt proiecte care aduc administraţiilor locale bani imediat, aşa cum sunt soluţiile Smart Parking sau Smart Lighting, cât şi soluţii care aduc beneficii indirect, care se traduc prin mai multe vieţi salvate, un oraş mai sigur sau pur şi simplu un oraş mai favorabil mediului de investiţii, deci mai prosper.

Ce tipuri de soluţii Smart City oferă Huawei şi în ce domenii se pot aplica?

Huawei construieşte oraşe inteligente printr-o gamă completă de produse, tehnologii de ultimă oră, sisteme de arhitectură deschisă, soluţii industriale diversificate şi colaborări solide la nivel global. Soluţiile Smart City ale Huawei înglobează tehnologii Cloud, reţele, tehnologii de administrare a platformelor, alături de sisteme Cyber Security, întrucât pe măsură ce societatea devine tot mai dependentă de Internet, asigurarea securităţii cibernetice a devenit o prioritate. Un oraş care are la bază Data Centere, Cloud, Big Data, end point-uri, senzori, toate legate între ele, cu aplicabilitate în transport, infrastructură, mediu, educaţie, sănătate, securitate etc. Compania noastră are parteneriate cu toţi operatorii telecom din piaţa locală, aceştia având un rol vital în dezvoltarea smart city-urilor - ei sunt liantul, având reţelele deja construite.

Daţi-ne câteva exemple de soluţii Smart City şi care ar fi beneficiile imediate pentru autorităţi şi cetăţeni. 

Una dintre soluţiile Smart City dezvoltată de Huawei, pe care am expus-o şi în cadrul Smart City Forum 2017, la Bucureşti, este un Centru de Operaţiuni Inteligent. Credem noi că poate fi asemănat foarte bine cu sistemul nervos al unui organism viu, integrând şi interconectând o serie de informaţii şi procese. Centrul de Comandă Inteligent asigură o platformă complexă şi completă pentru operaţiuni, tehnologie şi management: monitorizează operaţiunile oraşului, astfel încât autorităţile responsabile să fie informate în timp real, indiferent de condiţii, accelerează răspunsul în caz de urgenţă, facilitând colaborarea intersectorială între diferite autorităţi, simulează operaţiuni etc. Centrul dezvoltat de Huawei este susţinut de un sistem Cloud foarte puternic, iar prin colaborarea cu partenerii şi colaboratorii noştri globali, oferă diferite facilităţi, precum managementul bazelor de date ale oraşului (populaţie, informaţii geografice, adrese etc.), Data Support, aplicaţii care conectează între ele diferite autorităţi şi departamente (sisteme de alertă, management cyber security etc.).

O altă soluţie dezvoltată de Huawei este Smart Government, care înglobează sisteme sigure de Cloud, inclusiv Government-to-Business (G2B), care să faciliteze interacţiunea cu mediul de afaceri, soluţii de video conferinţă, care să încurajeze mobilitatea la muncă şi să ajute autorităţile să colaboreze de la distanţă etc., toate acestea la costuri mai mici decât cele aferente propriului department de IT şi cu o protecţie sporită în faţa ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice.
De asemenea Huawei a dezvoltat, în parteneriat cu specialişti în securitate din toată lumea, o serie de soluţii de tip Safe City, extrem de vizuale, care facilitează un răspuns rapid în caz de urgenţă. De exempla, poliţia poate să aibă astfel acces în timp real la date de la accident, înainte să ajungă efectiv la faţa locului, cu ajutorul soluţiilor Smart City şi realităţii virtuale.

O altă soluţie vizează un subiect aflat pe buzele tuturor: ambuteiajele din trafic şi cum putem avea un trafic mai fluid, astfel încât drumul spre muncă să se desfăşoare lin şi fără stres. Graţie Internetului Lucrurilor (Internet of Things), aglomerările din trafic, ambuteiajele, ar putea fi doar o amintire urâtă. IoT se referă la modul în care lucrurile, obiectele (telefon, haine, device-uri) comunică cu utilizatorii via Internet. Acest lucru este posibil prin plasarea anumitor senzori în aceste obiecte, creând un cadru prin care oamenii să poată primi mai multe informaţii să interacţioneze cu ele. Scopul final este să le facă viaţa oamenilor mai uşoară şi mai productivă. Revenind la traficul din Capitală, una dintre soluţii ar fi plasarea unor senzori în maşinile pe care le conducem. Ideea ar fi să cream o reţea prin care maşinile să poată comunica între ele, chiar pe străzi. Aceşti senzori ar putea colecta informaţii utile despre trafic şi starea drumului şi  alerta şoferii în privinţa unor probleme în calea lor, accidente etc. Date şi mai preţioase ar putea fi culese şi prin plasarea de senzori în sistemele de iluminare a străzilor, indicatoare rutiere, camere etc. Avansul realizat de tehnologie în ultima perioadă ne dă încredere că aceste lucruri ar putea deveni realitate mai repede decât ne-am fi imaginat. Beijing, Madrid, Rio de Janeiro sau Mumbai sunt câteva dintre oraşele cu sisteme moderne de control al traficul, cu rol de reducere a ambuteiajelor şi a timpului de aşteptare în maşină.

România a făcut câţiva paşi în direcţia adoptării soluţiilor Smart City. Vorbim deja de câteva oraşe care au început să implementeze proiecte Smart City – Alba Iulia, Cluj-Napoca. Cum priviţi aceste eforturi?

În România, există deja autorităţi locale care au experienţă în ceea ce priveşte Smart City, atât la nivel de înţelegere conceptuală, cât şi practic. Sunt oraşe care au mai lucrat alături de firme private pentru anumite componente Smart City, Alba Iulia şi Cluj-Napoca fiind cele mai reprezentative, ceea ce confirmă încă o dată faptul că oraşele Smart nu mai sunt doar un lucru „nice to have”, ci un „must have”. În câţiva ani, lucrurile ar putea arăta cu totul şi cu totul altfel decât în prezent, la nivel de management urban.

Ne puteţi oferi un exemplu de Smart City din apropierea Bucureştiului pe care îl admiraţi?

Desigur, Viena este unul dintre cele mai Smart oraşe ale Europei, din punct de vedere a calităţii vieţii, infrastructurii şi inovaţiei, şi se află la doar două ore de mers cu avionul de Bucureşti. Iniţiativa „Smart City Wien” a fost începută în anul 2011, iar proiectul a cuprins transformarea şi dezvoltarea inteligentă a mai multor piloni: populaţie, mediu, administraţie, economie, energie şi mobilitate, toate strâns legate între ele. Reţeaua de transport public a Vienei este o adevărată mândrie locală şi internaţională: 5 linii de metrou, cu peste 100 de staţii, pe o distanţă de 79 de kilometri, 29 de rute de tramvai, 115 rute de autobuz, în total o reţea de transport public de 1.100 de kilometri! Nu este de mirare că într-un singur an (2014), 931.2 milioane de oameni au mers cu transportul public. Există o aplicaţie care oferă informaţii în timp real despre programul fiecărie rute, orele plecărilor tuturor tramvaielor şi autobuzelor de pe toate liniile, biletele pot fi achiziţionate direct de pe aplicaţie. De asemenea, vizitatorii pot aplica la CityBike, un sistem de închiriere de biciclete foarte smart. De asemenea, sistemul de alimentare cu apă este cu adevărat impresionant. Apa din Viena vine din izvoarele din Alpi în 36 de ore, fără a fi pompată, respectându-se în acelaşi timp nişte reguli foarte stricte. Un astfel de Smart City aflat în proximtitatea Bucureştiului nu poate decât să ne inspire.

Câte proiecte Smart City are Huawei la activ, la nivel mondial?

Am dezvoltat soluţii Smart City în peste 100 de oraşe la nivel mondial, de pe mai multe continente.

Există vreun oraş în lume care este integral un Oraş Inteligent?

Nu este nevoie să ai toată gama de soluţii pentru a opera ca un Oraş Inteligent. Trebuie doar să ai acele soluţii care rezolvă problemele acelui oraş. Barcelona este în topul oraşelor de tip Smart City, cu un cartier istoric complet digitalizat (un exemplu clar că tehnologia nu înseamnă distrugerea moştenirii istorice), alături de New York, Londra, Copenhaga, Viena sau Singapore.
 

Citește și: