1145 vizualizări 19 sep 2013

Mai întâi a fost creat Mauritius şi apoi raiul, spunea Mark Twain acum peste 115 ani, iar cei care vizitează această insulă aflată la aproximativ 2.000 de kilometri de coasta de sud-est a Africii îi dau dreptate celebrului scriitor. Insula este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru fotografi şi artişti, multe din imaginile cu plajele ireal de frumoase fiind captate aici.

Mauritius este o destinaţie ideală pentru cei aflaţi în luna de miere sau cei romantici, pentru cei care vor să se relaxeze la spa sau preferă vacanţele active, în cuplu sau împreună cu cei mici.

Nu exagerează cei care spun despre micuţa insulă de numai 45 km lăţime şi 65 km lungime că este un paradis pe pământ. Mauritius te atrage cu plajele sale imense cu nisip alb sau roz, mângâiate de ape de turcoaz şi umbrite de bananieri şi cocotieri. Aţi putea spune că există şi alte insule care se pot lăuda cu astfel de peisaje, însă Mauritius este o combinaţie spectaculoasă de munţi abrupţi de origine vulcanică, cu forme ciudate şi bine împăduriţi, de lagune misterioase şi păduri tropicale. Este un loc unde, odată ajuns, îţi doreşti toată viaţa să te reîntorci.

Un amalgam de culturi  

Situată în apropiere de Tropicul Capricornului, Mauritius are o climă tropicală care favorizează vegetaţia luxuriantă, toată insula lăsându-ţi impresia unei grădini bine puse la punct. Florile exotice şi arbuştii tropicali înmiresmează aerul şi totul este atât de liniştit...

Ce poţi să ceri mai mult de la o destinaţie de vacanţă? Serviciile de calitate şi posibilităţile de distracţie şi relaxare oferite de hotelurile din Mauritius sunt foarte apreciate de către turiştii din toată lumea, pentru că aici eşti pur şi simplu răsfăţat de personal şi de localnici deopotrivă.

Gastronomie fabuloasă

Descoperită prima oară de către arabi în secolul al IX-lea, care nu au dorit însă să o populeze, insula Mauritius face parte, împreună cu insulele Reunion şi Rodriquez, din arhipelagul de origine vulcanică Mascarene. Numele arhipelagului derivă din cel al navigatorului portughez  Pedro Mascarenhas  care a vizitat zona în anul 1507. Mauritius devine în anul 1598  colonie olandeză, fiind botezată după numele principelui Maurice Van Nassau.

Intră apoi sub stăpânirea francezilor, care o numesc Ile de France, apoi, în 1814, se instalează aici britanicii, în urma unei bătălii navale. Istoria destul de tumultoasă a insulei, asupra căreia şi-au pus amprenta atâtea civilizaţii diferite ale lumii a creat un amalgan deosebit de culturi, religii şi tradiţii, care sunt vizibile şi astăzi. Mauritius este şi un paradis al simţurilor, diferitele populaţii migrante aducându-şi aportul la bogăţia de gusturi şi arome ale gastronomiei locale. Tradiţiile şi moştenirile culinare din India, China, Franţa şi Africa şi fuziunea dintre acestea au creat o gastronomie locală fabuloasă. Să nu iutăm de plantaţiile de trestie de zahăr, de ceai şi de arbuştii de vanilie, romul produs aici dar mai ales cel din zona Chamarel fiind foarte apreciat, aşa că ar fi păcat să nu-l testaţi !

Nordul insulei, mai potrivit pentru petrecăreţi

Fiecare regiune a acestei insuliţe are atracţiile sale specifice. Astfel, în nord se află Grand Baie, destinaţie pentru iubitorii de distracţie, aici fiind nenumărate restaurante, cluburi şi discoteci. Şi dacă sunteţi amatori de shopping vă veţi simţi bine în Grand Baie, însă una dintre atracţiile de bază o reprezintă plajele întinse cu nisip alb, numai bune pentru relaxare dar şi pentru nenumărate sporturi nautice.

Frumuseţea unor plaje minunate ca Trou aux Biches, Mont Choisy, La Cuvette, Grand Bay Public Beach, Pereybere, Grand Gaube şi Cap Malheureux au făcut deja înconjurul lumii. Este o regiune în care se pot practica tot atîtea sporturi nautice câte există în lume, însă experienţa scuba diving din Gunner’s Coin, Whale Rock sau Holt’s Rocks este cu adevărat deosebită!

Coasta răsăriteană, mai sălbatică

Estul insulei este mai sălbatic şi mai puţin dezvoltat, însă natura se arată aici în toată splendoarea sa. Plaje nesfârşite precum Palmar şi Belle Mare sunt celebre în toată lumea, la fel de apreciate fiind şi cele de pe insuliţa Ile aux Cerfs, unde poti petrece un revelion de neuitat, la hoteluri de 3 si 4 stele.  

Către sud-estul insulei Mauritius se află ruinele primelor fortificaţii olandeze Le Vieux Grand Port, iar nu departe de coastă se află Ile aux Aigrettes, o rezervaţie naturală unde trăiesc specii rare, cum ar fi porumbelul roz, ţestoase gigant sau orhidee şi păduri de abanos. În rezervaţia La Vanille Reserve Mascareignes trăiesc mii de crocodili şi ţestoase. În sudul Mauritius este vestita Lagună Albastra (Blue Bay), probabil cel mai frumos loc de pe insulă şi Gris-Gris, cu celebra Stâncă Plângătoare. Nici vestul insulei nu duce lipsă de atracţii deosebite, precum zona şi cascada Chamarel,  Golful Tamarin dar şi Rezervatia Casela.
Nu ocoliţi capitala insulei, Port Louis, un important port la Oceanul Indian, unde puteţi face shopping , vă puteţi distra sau mai bine închiriaţi o barcă cu cu podea de sticlă, pentru a admira vietăţile marine de care nu duce lipsă Oceanul Indian.Nu rataţi nici plaja

În afară de plajă şi soare, există nenumărate lucruri de văzut şi făcut în Mauritius. Sunt şi două site-uri înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO, Le Morne şi Aapravasi Ghat.

-Le Morne este un promotoriu stâncos din sud-vest al insulei, un fost refugiu pentru sclavii fugari, la baza acestuia fiind kilometri de plajă exotică, un paradis pentru amatorii de scufundări.

- Aapravasi Ghat este un mic ansamblu de clădiri din zona portului Port Louis, în trecut fiind centru de primire şi înregistrare pentru muncitorii indieni folosiţi pe plantaţiile de trestie de zahăr.
-Satul Triolet Shivala, unde se află cel  mare templu hindus de pe insulă, Maheswarnath, ridicat în anul 1819.

-Insuliţa Ile aux Cerfs, în apropiere de coasta de est a Mauritius, unde aproape că este imposibil să ratezi vreo fotografie: plajele sunt atât de frumoase că par ireale! Merită să stai măcar o zi în acest paradis terestru, unde sunt şi câteva restaurante şi bazaruri, se poate practica golful, aici fiind unul dintre cele mai frumoase terenuri din lume. Ile aux Cerfs este foarte potrivită pentru a vă relaxa practicând nenumărate sporturi acvatice.

-Apusul de soare la Flic en Flac, considerat unul dintre cele mai frumoase din lume.

-Sunt anumite zone, pecum Le Morne, Tamarin Bay şi  Flic en Flac, unde aveţi mari şanse să vedeţi delfinii, însă puteţi avea şansa să înotaţi cu aceştia în excursiile organizate cu cataramanul.

-Lunile aprilie, mai şi iunie precum şi prioada cuprinsă între septembrie şi octombrie sunt cele mai bune pentru a vizita Mauritius.

Intră în universul TUI şi vei avea cele mai frumoase amintiri din vacanţă! Drum bun!


 

Citește și: