33 vizualizări 26 aug 2008

E doar o ciocolată mică, un biscuite cu o valoare energetică infimă, dieta mea nu are cum să fie dată peste cap. De multe ori am auzit astfel de argumente invocate de cei care se luptă cu kilogramele sau doar cu pofta excesivă pentru produsele de tip fast-food. Aceste mici minciuni şi tentative de autosugestionare au fost sursa de inspiraţie a producătorilor de produse ali­men­tare, mai mult sau mai puţin sănătoase, relevă două studii.

Mizând pe faptul că o persoană nu-şi poate refuza la infinit câteva plăceri culinare, companiile s-au reorientat spre ambalarea produselor, mai ales a celor bogate în E-uri şi grăsimi, în „doze” mai mici, îmbiindu-i pe clienţi cu numărul mai redus de calorii decât o cutie sau o pungă mai mare cu acelaşi aliment. Strategia de marketing chiar dă roade, avertizează cercetătorii. Pungile mai mici reprezintă o tentaţie mult mai mare, deoarece sunt considerate plăceri inocente, chiar dacă, de fapt, sunt nişte mici „păcate”, explică cercetătorii.

Spre exemplu, unul dintre studii s-a concentrat pe consumul bomboanelor „M&M”. Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri. Primului grup, compus din persoane care ţin în mod regulat cure de slăbire, i-au fost limitate porţiile doar la pachete mici cu tentaţii dulci, în timp ce celuilalt grup i s-a dat „liber” la bomboane.

Rezultatele au fost edificatoare: participanţii obişnuiţi cu dietele au „abuzat” de punguliţele cu dulciuri, considerând că bomboanele au fost ambalate în aşa fel, încât să-i avantaje şi pe consumatorii care ţin la silueta şi nu, în ultimul rând, la sănătatea lor.

Astfel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că acest tip de alimente bogate în E-uri tind să fie consumate într-o cantitate mult mai mare dacă sunt porţionate. (M.T.)

Citește și: