167 vizualizări 8 nov 2007

În viaţa de fiecare zi, oamenii s-au obişnuit cu modul în care timpul transformă tot ce-i înconjoară. Bătrâneţea şi chiar moartea, deşi dureroase, au intrat în firescul vieţii. Dar e tragic ca localităţi întregi să îmbătrânească şi să-şi trăiască agonia.

În ediţia din 11 noiembrie „Te vezi la Ştirile Pro Tv”,difuzată de la ora 13.15, Cristian Tabără se va afla în centrul Transilvaniei, în ţinutul pădurenilor, zonă aflată pe versantul vestic al munţilor Poiana Ruscă. În acest ţinut, numit aşa pentru că este înconjurat de păduri din toate părţile, sunt 40 de sate şi cătune, din care 33 se află pe vârf de munte. În ciuda frumuseţii locurilor, o parte dintre ele au ajuns să fie depopulate parţial sau chiar complet.

Este cazul satelor Manu şi Curpenii Silivaşului, în care au rămas doar case părăsite şi nici un locuitor, sau al satului Mosoru, în care mai există un singur locuitor.

Tabără şi echipa lui au poposit în cătunul Goleşu, care ţine de Topliţa, loc în care mai există 10 locuitori. Situat la 1.000 de m altitudine, într-un peisaj pitoresc, Goleşu era pe vremuri un sat bogat.

Astăzi, aici mai există trei vaci şi 10 locuitori care-şi împart frăţeşte disperarea şi speranţa. Sosirea oaspeţilor de la Bucureşti a produs o surpriză imensă, căci goleşenii s-au obişnuit să creadă că sunt uitaţi şi părăsiţi de toată lumea.

Cu toate acestea, s-au decis să înfrunte clima aspră şi izolarea, pentru a se bucura de pacea paradisului din Goleşu. Iar dacă unii mai speră că uliţele cătunului se vor umple într-o zi de forfota veselă a sătenilor, alţii sunt sceptici

Părintele Tiberiu Brăila, care slujeşte în comuna Topliţa de 20 de ani, crede că „asistăm la o moarte a satului românesc”. Cum cea mai mare parte a tinerilor au plecat la oraş sau în străinătate, satele şi cătunele din munţi au început să se stingă încet-încet. Deşi în aceste zone se găseşte un adevărat patrimoniu cultural, tradiţiile populare încep să devină exponate de muzeu, scoase în lume doar de sărbătoare. (D.P.)

Citește și: